Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kurucu belediye başkanı Gürbüz Çapan’ın ağzından Esenyurt gerçeği

Reina saldırganı Abdülkadir Masharipov dün gece İstanbul Esenyurt’ta saklandığı evde yakalandı. Masharipov’un Esenyurt’ta yakalanması, İstanbul’un farklı ilçeleriyle birlikte IŞİD yapılanmasını tartışılır hale getirdi. Gürbüz Çapan konuyla ilgili açıklamalarda bulundu.

Konu hakkında tweet de atan Çapan, “Ben bıraktığımda nüfus 90 bindi şimdi 800 bin. Esenyurt suçla anılır oldu. Kurucusu olduğum için benden hesap soranlar var; sanırım bilgi eksikliğinden kaynaklanıyor” dedi. İlçenin sürekli Güneydoğu ve Doğu’dan göç aldığını belirten Çapan şöyle konuştu: “Binlerce kişiden söz ediyoruz. İstanbul’a gelenlerin önemli bir kısmı da Esenyurt’a gelirdi. Çünkü insanlar yakınlarının yanına gelir. Örneğin Karslılar Sefaköy’e gelirdi hep. Ancak ben bu göçün sonucuyum, sebebi değil. Benden sonra ilçenin %55’ini Kürtler, Araplar ve diğer topluluklar oluşturdu.”

“İslamlaşma son dönemde başladı ve cılkı çıktı”

Çapan, Esenyurt’un kriminal durumuna dair de açıklamalarda bulundu ve “Bizim zamanımızda hırsızlık, tecavüz, kız kaçırma gibi olaylar vardı. Sadece bir tane uyuşturucu satıcısı vardı, hatta biliyordum ve yapmasın diye ilgilendim. Belediye bünyesinde tüm bunlara karşı kültür merkezi kurduk. Resim, sinema, heykel, seramik gibi alanlarda aktiviteler yaptık. 2014 yılına gelindiğinde ise emniyet müdürüyle görüştüğümde bin tane satıcı olduğunu söyledi. Biz her şeyimizi uyuşturucuyla mücadeleye çevirmiştik ondan sonra” dedi.

İstanbul ilçelerindeki IŞİD türü yapılanmalara da değinen Çapan, “Esenyurt’ta İslamlaşma son dönemlerde başladı ve cılkı çıktı. O zamanlar PKK faaliyeti söylentisi vardı ancak şimdi hepsi çok sert hale geldi. Kaldı ki sadece Esenyurt’un anılması yanlış. Güngören’den, Zeytinburnu’ndan kimsenin haberi yok mu? Esenyurt’ta saldırganın yakalanması her şeyi açıklamaz” diye konuştu.

Ne olmuştu?

17 Aralık 2015 tarihinde Esenyurt’ta bir eve düzenlenen operasyonda terör örgütü IŞİD üyesi oldukları öne sürülen Suriye uyruklu 11 kişi gözaltına alınmış, bunlardan birisinin canlı bomba eylemi hazırlığında olduğu belirtilmişti.

IŞİD’in tarihi eser kaçakçılığı konusunda Eyüp ve Güngören ile birlikte Esenyurt’un da adı geçmişti. Mayıs 2016’da da ilçeye yönelik IŞİD operasyonu yapılırken, Eylül 2016’da IŞİD’li P.M. Esenyurt’ta yakalanıp tutuklanmıştı. Geçtiğimiz Kasım ayında da bir IŞİD operasyonunda bir kadın camdan atlayarak kaçmak isterken yakalanmıştı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.