Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Senegal ve Nijerya’dan, koltuğu bırakmamakta ısrar eden Gambiya Devlet Başkanı’na ültimatom

Batı Afrika ülkesi Gambiya’da seçimleri kaybeden Devlet Başkanı Yahya Jammeh, ülkede üç aylık olağanüstü hal ilan etti.  Aralık ayında yapılan devlet başkanlığı seçimlerini Adama Barrow’a karşı kaybeden Jammeh, o tarihten bu yana devlet başkanlığı görevini bırakmamakta diretiyor. Komşu ülkeler ise, Jammeh’in görevi bırakmaması halinde askeri müdahale seçeneğini hayata geçireceklerini açıkça dile getiriyor.

Nitekim akşam saatlerinde Senegal ve Nijerya’dan yapılan açıklamalarla başka bir boyut kazandı. Reuters’a konuşan Senegal ordusu sözcüsü Albay Abdou Ndiaye, Senegal birliklerinin sınıra konuşlandırıldığını ve Yahya Jammeh’in 18 Ocak’ı 19 Ocak’a bağlayan gece yarısına kadar görevinden ayrılmaması durumunda, askeri müdahalede bulunulacağını söyledi.
Nijerya Hava Kuvvetleri de 200 askerden oluşan bir birliğin yanı sıra savaş uçakları ve helikopterlerin Gambiya’ya müdahale etmek üzere Senegal’in başkenti Dakar’a gönderildiğini açıkladı.

Mağlup olduğu seçimleri tanımadı

Aralık ayındaki seçimlerde Jammeh yüzde 37 oy almış ve yedi farklı partiden oluşan bir cephenin desteklediği ve yüzde 45 oy alan rakibi Adama Barrow’a karşı sürpriz biçimde kaybetmişti. Seçimlere katılan diğer aday Mama Kandeh ise sadece yüzde 17 oy alabilmişti. Görev süresi 18 Ocak’ta sona ermesi gereken Jammeh ise seçim sonuçlarını tanımamış ve konuyu mahkemeye taşımıştı. Ancak Yüksek Mahkeme hakimlerinin yurtdışına kaçması nedeniyle henüz bu konuda alınmış bir karar bulunmuyor. Jammeh ayrıca seçim sonuçlarının açıklanmasının ardından ülkedeki internete erişimi engellemiş ve gösterileri yasaklamıştı. Yaşanan siyasi kriz nedeniyle seçimin galibi Adama Barrow yurtdışına gitmek zorunda kalmıştı.

Ülkede belirsizlik hakim

Seçimlerin galibi Barrow ise 13 Ocak’ta BBC’ye verdiği bir mülakatta, Jammeh’i anayasaya uymaya davet etmiş ve ne olursa olsun 19 Ocak’ta başkanlık koltuğuna oturacağını söylemişti. Barrow ayrıca Jammeh’i yüz yüze konuşmaya davet etmişti. Bununla birlikte, Barrow’un sekiz yaşındaki oğlu Habibu Barrow, geçtiğimiz Pazar günü bir köpek saldırısında hayatını kaybetmiş, ancak Senegal’de bulunan Adama Barrow oğlunun cenazesine katılamamıştı.

Jammeh’in son hamlesi olağanüstü hal

Adama Barrow’un Perşembe günü yemin edip edemeyeceği hâlâ kesinlik kazanmamışken, mevcut devlet başkanı Jammeh’ten yeni bir hamle geldi. Jammeh tüm ülkede olağanüstü hal ilan ederek, “olağanüstü hal, devlet başkanına yemin törenini erteleme yetkisi veriyor” dedi. Gambiya Parlamentosu ise bugün, Jammeh’in üç ay daha görevde kalmasıyla sonuçlanması beklenen olağanüstü hal ilanı kararını onayladı. Der Spiegel’e konuşan Barrow’un sözcüsü ise olağanüstü hal ilanının hiçbir şeyi değiştirmeyeceğini ve Barrow’un Perşembe günü göreve başlayacağını söyledi.

ECOWAS devreye girdi: “Askeri müdahale seçenekler arasında”

Öte yandan Gambiya’daki siyasi krize Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu (ECOWAS) üyesi ülkeler de dahil oldu. Örgüt, Jammeh’i görevi bırakmazsa, askeri müdahalede bulunmakla tehdit etmişti. ECOWAS üyesi ülkelerden Nijerya’da, bazı parlamento üyeleri Jammeh’e görevi bıraktığı takdirde Nijerya’da sığınma hakkı sağlamayı vaad etmişti. Nijerya’nın bölgeye savaş gemisi yolladığı da gelen haberler arasında. Afrika Birliği ise görevi bırakması gereken 18 Ocak gününden sonra Jammeh’i başkan olarak tanımayacağını duyurmuştu.

Ekonomik sorunlarla boğuşan Gambiya’nın insan hakları karnesi zayıf

Eski bir İngiliz sömürgesi olan Gambiya, Batı Afrika’da yer alan küçük bir ülke. İki milyona yakın nüfusunun yüzde 90’ı Müslüman olan Gambiya, dünyanın en yoksul ülkelerinden biri olarak kabul ediliyor.

gambiya

1994 yılında gerçekleştirilen darbeyle iktidarı ele geçiren Yahya Jammeh, 2015 yılında Gambiya’nın İslam cumhuriyetine dönüştürüldüğünü ilan etmişti. Gambiya son yıllarda kötüleşen insan hakları karnesi nedeniyle Batılı ülkeler tarafından sıkça eleştiriliyor.

Ülkede yaşanan kriz ve komşu ülkelerin askeri müdahale olasılığı nedeniyle çok sayıda Gambiya vatandaşı komşu ülke Senegal’e kaçıyor. Yurtdışına kaçanlar arasında Dışişleri Bakanı ve üst düzey yetkililerin de olduğu gelen bilgiler arasında.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.