Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İlhan Cihaner ‘her devrin itirafçısı’nı anlatıyor

Ergenekon soruşturması döneminde dönemin Erzincan Başsavcısı İlhan Cihaner Ergenekon Davası’nın bir numaralı gizli tanığı ‘Efe’ kod adlı Bayram Bozkurt’un tanıklığıyla tutuklanmıştı. Bozkurt, 17/25 Aralık sonrası ‘yalancı tanıklık ve örgüt adına suç işlemek’ten yargılandı. Bozkurt’un şimdi de FETÖ dosyasında tanıklık yaptığı ortaya çıktı.

Hürriyet Gazetesi’nden İsmail Saymaz’ın geçtiğimiz gün yaptığı habere göre, Erzincan 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde 11 Ocak tarihinde görülen ilk duruşmaya çıkan Bozkurt ifadesinde, “FETÖ/PDY silahlı terör örgütünün yapılanmasını iyi bildiğim ve bu yapılanma hakkında çalışma yapmak için hiç olmazsa bir-iki ay tahliyemi talep ediyorum. Ondan sonra tekrar tutuklanma ya da ceza alma şeklinde durumum olsa bile sorun olmayacaktır. Ülkenin içinde bulunduğu tehlikeli durumu kurtarmak için benim yapmam gereken çalışmalar vardır. Bu nedenle tahliyemi talep ederim” dedi.

Görüşlerine başvurduğumuz İlhan Cihaner ise, tüm taleplerine rağmen duruşmaya çağırılmadıklarını belirtiyor ve “İtirafçılık dönem dönem kullanılıp iflas etmesine rağmen tekrar öne çıkartılıyor. Bu şahsın mevcut atmosferle de ilgisi var” diyor.

Hukukta tutuklama gerekçelerinin en önemlilerinin kaçma ve delil karartma olduğunu söyleyen Cihaner, “Bayram Bozkurt’un kaçma şüphesi çok açık, hatta yaptı bile. Şu anda tutuklu bulunan Ahmet Şık veya Kadri Gürsel ile karşılaştıralım. Bir taraftan bu insanları tutukluyorsunuz, bir taraftan aylardır kaçak kalmış, firar etmiş kişiyi serbest bırakıyorsunuz. Burada en basit anlamıyla hukukun ihlali söz konusu” diye konuştu:

[soundcloud url=”https://api.soundcloud.com/tracks/303312182″ params=”color=ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false” width=”100%” height=”166″ iframe=”true” /]

Mahkeme Bozkurt’un tahliye talebini kabul ederken duruşma içeriğinin yayınlanmasını yasakladı. Bozkurt hâlâ tutuklu fakat sebebi tahliye kararının henüz kendisine tebliğ edilmemesi.

Bozkurt hakkındaki davada verilen karar, FETÖ’nün ‘silahlı terör örgütü’ sayıldığı ilk karar. Aynı davadan yargılanan Serkan Zirek ve Ahmet Koç 23 yıl hapis cezasına çarptırılırken, Bozkurt serbest bırakılmış ve kayıplara karışmıştı. Daha sonra dosya diğer iki kişinin dosyasıyla ayrılırken 15 Temmuz sonrası Bozkurt İzmir’de tekrar yakalandı ve mahkemeye çıkarıldı.

Ne Olmuştu?

Cihaner, Erzincan’da görev yaptığı sürede Bozkurt hakkında Adalet Bakanlığı’na, 17 suçlamayı içeren fezleke gönderdi. Bozkurt ‘İrticayla Mücadele Eylem Planı’ adı altında Cihaner ve dönemin 3. Ordu Komutanı Orgeneral Saldıray Berk aleyhine ‘Efe’ kod adıyla gizli tanıklık yapmıştı. Bu tanıklık Cihaner ve Berk’in tutuklanmasına sebep olmuştu.

Bozkurt ayrıca Ergenekon’un kendisine suikast yapmak istediğini, arabasına iki kez kene koyduğunu iddia etmişti. Yine İsmail Saymaz 13 Ağustos 2016 tarihli haberinde Bozkurt kaçakken hakkında şunları yazmıştı:

“Bozkurt mu?

O halen bulunamadı.

Kim bilir, belki bu kez de FETÖ aleyhine ‘gizli tanık’ olmayı düşünüyordur.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.