Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

2016, son 136 yılın en sıcağıydı

Hava sıcaklığı verileri 2016 yılının, bir önceki en sıcak yıl olarak kayda geçen 2015 verilerini geçerek 1880 yılında başlayan ölçümlerden beri en sıcak yıl olduğunu gösterdi.

ABD Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) ve İngiliz meteoroloji kurumu Met Office’in verilerine göre geçtiğimiz yıl 2015’in sıcaklık verilerinin 0.07 derece üzerine çıktı. NASA sıcaklık rekorunun art arda üçüncü yıl da kırıldığını açıkladı.

Bu artış üzerinde El Nino olarak adlandırılan Doğu Büyük Okyanus yüzey sularının sıcaklığındaki büyük salınımlar ve bunların yol açtığı atmosferik olayların etkili olduğunu belirtilse de asıl etkenin insan eliyle yapıldığı açıklandı. Artıştaki en büyük pay beşeri faktörlerden kaynaklı karbondioksit gazı.

NASA 2016 yılında yayınladığı videoda 1880-2015 arasında dünyadaki sıcaklık değişimini gösteren bir video yayınlamıştı:

Sıcaklık artışı sürpriz değil

Bu sonuç iklim değişikliklerini araştıran kurumlar için sürpriz olmadı. 7 Kasım’da Fas’ın Marakeş şehrinde düzenlenen iklim zirvesinin ardından yayımlanan raporda, son 3 yılda art arda en yüksek sıcaklık değerlerinin yaşandığına dikkat çekilerek yerküredeki en sıcak 17 yılın 16’sının bu yüzyılda ölçüldüğü belirtilmiş, Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO), küresel sıcaklığın sanayi öncesi dönemin 1,2 derece üzerinde seyrettiğini açıklayarak 2016 yılının meteorolojik kayıtların tutulmaya başlanmasından bu yana en sıcak yıl olacağını bildirmişti.

Dünya Meteoroloji Örgütü’ne (WMO) göre, ısınma nedeniyle aynı yıl, Kuzey Kutbu ve Antarktika’da deniz buzları rekor düzeye geriledi.

BBC’ye konuşan WMO yetkilisi Peter Taalas bu etkiyi şöyle anlatıyor: “Kuzey Kutbu’nda sıcaklık, küresel ortalamaya oranla 2 kat hızlı yükseliyor. Deniz buzlarının düzenli olarak azalması, dünyanın diğer bölgelerindeki iklimi, havayı ve okyanus dolaşımını da etkiliyor” dedi.

1

2016 yılının en sıcak yıl olduğu verilerinin yayınlanması ABD’nin yeni başkanı Donald Trump’ın görevi devralmadan önce yapacağı göreve başlama töreninin hemen öncesine denk geldi. Trump daha önce küresel ısınmayı “aldatmaca” olarak açıklamış ve binlerce bilimsel rapora rağmen insan eliyle bir sıcaklık değişimi olmadığını söylemişti. Bir süre önce de yönetim ekibine küresel ısınmayı inkar eden eski ExxonMobil patronu Rex Tillerson’ı dahil etmişti. Gaz emisyonu konusunda en büyük paya sahip olan ülkelerden biri olan ABD’nin yeni yönetiminin küresel ısınmada insan payının olduğunu inkar etmesi bilim insanları ve çevreciler için en büyük endişeyi oluşturuyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.