Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Sotheby’s’te ikinci kez sahte tablo satışı

Dünyaca ünlü müzayede evi Sotheby’s, satışını yapmış oldukları 16. yüzyıl ressamlarından İtalyan Parmigianino’ya ait eserin sahte olduğu iddiası ile mahkemeye başvurdu.

İtalyan Ressam Parmagianino’nun 16. yüzyıl ortalarında resmettiği St.Jerome adlı portresi 2012 yılında koleksiyoner Lionel de Saint Donat-Pourriéres tarafından Sotheby’s aracılığı ile 842.500 dolara başka bir koleksiyonere satıldı.

Geçtiğimiz yıl Sotheby’s Müzayede Evi satışa sunulmadan önceki geçmişinde belirsizlikler ortaya çıkınca, resmi satın alan koleksiyonerden kontrol etmek için eseri geri istedi. Müzayede evi, yapılan testlerde 16. yüzyıla ait olması gereken eserin üzerinde 20. yüzyılda üretilmiş boya pigmentleri bulunduğunu açıkladı ve mahkemeye başvurdu.

 

Bir önceki skandal

 

Sotheby’s geçtiğimiz yıl, yine birkaç yıl önce 10 Milyon dolar gibi yüksek bir fiyatla satışına aracılık ettiği 17. yüzyıl ressamlarından Frans Hals’e ait olduğu iddia edilen bir eserin sahte olduğunu belirlemiş ve yine suç duyurusunda bulunmuştu.

Müzayede Evi eseri satan Lionel De Saint Donat-Pourriéres’ten satış bedeli ve tazminat talep ederken, koleksiyoner sessizliğini koruyor.

Sotheby’s yetkilileri hem Frans Hals’e, hem de Parmagianino’ya ait olduğu öne sürülen eserlerin daha önce Giuliano Ruffini’nin koleksiyonunda yer aldığını açıkladı. Ruffini, Liechtenstein Prensi Koleksiyonu’nda yer alan bir eserle ilgili olarak Fransız makamlarınca soruşturuluyordu.

‘St. Jerome’ adlı portre Sotheby’s Müzayede evinde satılmadan önce birçok müzede ve çeşitli sergilerde Parmagianino eseri olarak sergilenmişti. Resim son olarak Nisan 2014 ile Şubat 2015 arasında Metropolitan Sanat Müzesi’nde sanat severlerin beğenisine sunulmuştu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.