Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Yenik başkanın koltuk inadı yüzünden Gambiya diken üstünde

Seçimleri kaybettikten sonra koltuğunu devretmemekte ısrar eden Gambiya  Devlet Başkanı Yahya Jammeh’i ikna etmek için yapılan diplomatik girişimlerin sonuç vermemesi üzerine Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu (ECOWAS) destekli güçler, Gambiya sınırında müdahaleye hazır bir şekilde bekliyor. Jammeh’in görev süresi dün gece yarısı sona erdi ancak seçimleri Adama Barrow’a karşı kaybetmesine rağmen koltuğunu bırakmayı reddediyor.

Jammeh’in Salı günü olağanüstü hal ilan etmesi sonrasında Senegal ve Nijerya güçlerinin dün akşam Gambiya sınırına sevkiyat yapması ülkede panik yarattı. 10 binlerce kişi Gambiya’yı terkederken, turistlerin ülkeden bir an önce çıkmaya çalışması da başkent Banjul’daki havalimanında  kaosa yol açtı.

Senegal ordusu sözcüsü Abdou Ndiaye, Jammeh’in görevini devretmemesi halinde Senegal birliklerinin gece yarısı Gambiya’ya gireceğini söyledi. Reuters’e konuşan Ndiaye, “Hazırız. Siyasi çözüme ulaşılmazsa harekete geçeceğiz” dedi.

Senegal ordusunun önderlik ettiği ECOWAS’a bağlı güçler, Senegal’in yanı sıra Nijerya, Mali, Togo ve Gana birliklerinden oluşuyor.  Jammeh’in Savunma Bakanı Ousman Badije ise dün yaptığı açıklamada “Askerlerimi bu aptal savaşın içine sokmayacağım. Ben insanlarımı seviyorum. Eğer Senegalliler gelirse, onlara karşılık vermeyeceğiz” dedi.

Jammeh’in görevini bırakıp ülkeyi terk etmesi için yapılan diplomatik girişimler çerçevesinde, Moritanya Devlet Başkanı Mohamed Ould Abdel Aziz, Çarşamba günü Gambiya’nın başkenti Banjul’a uçmuştu. Ancak görüşmeler sonuç vermedi ve Jammeh koltuğu bırakmayı reddetti.

Seçilen başkan Barrow’un ekibi tarafından yönetilen sosyal medya hesaplarından, Barrow’un bugün 16:00 da Senegal’in başkentindeki Gambiya Büyükelçiliği’nde yemin edeceği duyuruldu. Bugün aynı zamanda BM Güvenlik Konseyi de konuyu görüşecek. BM Güvenlik Konseyi’nin de Jammeh’in görevini bırakması için bir açıklama yapması bekleniyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.