Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Mehmet Şimşek: “Türkiye artık Esadsız bir çözümde ısrarcı olamaz”

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Davos’ta düzenlenen 47. Dünya Ekonomik Forumu’nda çok önemli açıklamalarda bulundu. “Suriye ve Irak: Anlaşmazlığı Bitirme” başlıklı oturumda konuşan Şimşek, Astana Zirvesi ve Türkiye’nin çözüme ilişkin konumuna dair şunları söyledi:

“Bana kalırsa, ihtiyacımız olan ilk şey şiddeti,  çatışmayı durdurmaktı ve bunu başardık. Ilımlı Suriye güçlerinin Halep’ten İdlib’e bir şekilde taşınması ve tabii ki, çatışmanın en azından şimdilik durmasını sağlamak için çabaladık ve bu son derece önemli. Zira bu diğer tüm gelişmelerin başlangıcı. Sonuç olarak, süreç ilk olarak, mevcut şartlarda durmuş olan çatışmanın, uzun süreli bir ateşkese dönüşmesini sağlamaktan geçiyor. Ardından, tabii ki, çatışmanın çözülmesi ve karara bağlanması ya da yeniden iskan gibi konular görüşülecek. Bu oldukça karmaşık bir süreç ama bir yerden başlamak lazım ve Astana da bu başlangıç. Esad’a ilişkin konumumuza gelecek olursak; bize göre, Suriye halkının çektiği acıların ve bütün bu trajedilerin sorumlusu açık ve net bir şekilde Esad. Ancak pragmatik ve gerçekçi olmamız lazım. Şartlar çok ciddi ölçüde değişti ve Türkiye artık Esadsız bir çözümde ısrarcı olamaz, bu gerçekçi değil. Bu nedenle, elde ettiğimiz şeyi ilerletmek için çalışmamaız gerektiğimize inanıyorum ve bunun için, Rusya, İran, Türkiye ve ABD bir araya gelmiş durumda.”

 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.