Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Meksikalı mafya lideri El Chapo ABD’ye iade edildi

Meksikalı uyuşturucu karteli lideri, El Chapo (bücür) lakaplı Joaquin Guzman, 8 Ocak’ta yakalanmasının ardından, dün gece saatlerinde ABD’ye gönderildi. New York’taki bir hapishaneye nakledilen El Chapo, daha önce iki kere cezaevinden firar etmişti.

ABD’deki uyuşturucu trafiğinin önemli bir bölümünü kontrol eden Sinaloa kartelinin lideri olan Guzman, 1 milyar doları bulan servetiyle Forbes dergisinin ‘Dünyanın En Güçlü 100 Kişisi’ listesinde yer bulmuştu.

Guzman’ın avukatları, El Chapo’nun ABD’ye iade kararının iptali için Yüce Divan’a başvurmuş ancak karar değiştirilmemişti. Güçlü mafya liderlerinin Meksika’daki cezaevlerinde rahat koşullarda yaşadığı ve daha kolay firar edebildiği biliniyor. Bu nedenle de mafya liderleri, ABD’ye gönderilmek istemiyor.

İlk olarak 1993 yılında cezaevine giren El Chapo, 2001 yılında kaldığı hapishaneden bir çamaşır sepetinde saklanarak firar etmişti. Tekrar yakalanacağı 2014 yılına kadar, liderlik ettiği uyuşturucu kartelini daha da güçlendiren Guzman, dünya uyuşturucu ticaretinin büyük payının sahibiydi.

23 Şubat 2014’te, ABD-Meksika ortak operasyonuyla, memleketi Sinaloa’da tekrar yakalanması üzerine, sevenleri tarafından ‘yerli Robin Hood’ olarak tanımlanan Guzman için protesto gösterileri düzenlenmişti. ABD sınırına yakın bir cezaevine gönderilen mafya lideri, 12 Temmuz 2015’te odasındaki tuvaletin altına adamları tarafından dışarıdan kazılan 1.5 kilometrelik tünel ile yeniden firar etmişti. Yüksek güvenlikli bir cezaevinde yaşanan bu firar olayının ardından Meksika hükümeti yeterli önlemi almamakla suçlanmıştı.

Bağdadi’ye tehdit

Sinaloa kartelinin internet sitesi Cartel Blog’da yayınlanan bir mektubunda, Guzman, IŞİD lideri Ebu Bekir El Bağdadi’yi, kartelin Ortadoğu’daki işlerine zarar verdiği iddiasıyla tehdit etmiş ve “Eğer benim bölgedeki operasyonlarıma zarar vermeye devam ederseniz, adamlarım sizi yeryüzünden silecek” sözlerini sarf etmişti.

Sean Penn ile röportaj

Guzman, bu ay başında, Akademi ödüllü oyuncu ve yönetmen Sean Penn’e Rolling Stone dergisi için verdiği röportajda, kendisi ve suç şebekesi hakkında geniş bilgiler paylaşmış ve “Dünyada herkesten çok uyuşturucu satıyorum. Kamyonlar, tekneler, uçaklar ve denizaltılardan oluşan bir filom var” ifadesini kullanmıştı.

El Chapo, Rolling Stone röportajından kısa bir süre sonra, 8 Ocak’ta, tekrar yakalanmış, mafya liderinin yakalanması için yapılan operasyonda biri asker, altı kişi hayatını kaybetmişti. Guzman, ABD’ye iadesine kadar geçen sürede orta Meksika’daki Altiplano Hapishanesi’nde tutuldu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.