Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Bıçak şiddeti kurbanlarını anmak için “Bıçakların Meleği”

İngiliz sanatçı Alfie Bradley, polis tarafından yakalanmış ya da teslim edilmiş bıçakları kullanarak sekiz metrelik “Angel of Knives” (Bıçakların Meleği) adlı bir heykel yarattı.

foto1

Daha önce 40 bin kaşıktan oluşan goril heykeliyle ünlenen sanatçı, arkadaşı bıçaklanınca ülke çapında bir sorun olan bıçak şiddetine dikkat çekmeye karar vermiş. Bradley, polisin ve “Save a Life, Surrender Your Knife” (Bıçağını Teslim Et ve Bir Hayat Kurtar) adlı kuruluşun da yardımıyla topladığı bıçakları yok etmek yerine, polisin de izniyle bıçakları bir anıt haline getiriyor.

İki yıl önce başlayan proje, 40 polis kuvvetinin de desteğiyle sürdürülüyor. Heykelin yapımında neredeyse yüz bin bıçak kullanılmış ve bıçaklar arasında Manchester’daki bir okuldan gönderilmiş ve cetvelden yapılmış bir silah da var.

foto2

ABD’de her 750 kişiden biri silahlı şiddete, Birleşik Krallık’ta ise her 374 kişiden biri bıçaklı şiddete kurban gidiyor. Projenin amacı da Birleşik Krallık’ta bıçak ile işlenen suçlara dikkat çekmek ve bu konuda farkındalık yaratmak. Bradley, bunun için insanları sarsacak görsel bir şeye ihtiyacı olduğunu düşünüyor. Bıçak şiddeti nedeniyle hayatını kaybedenlerin aileleri, bazı bıçakların üstüne kurbanların isimlerini kazımış.

foto-3

“Bıçağını Teslim Et ve Bir Hayat Kurtar” adlı kuruluş, insanların bıçaklarını bırakması için ülke geneline bıçak kutuları yerleştiriyor ve gençleri bıçak şiddeti hakkında bilinçlendiriyor. Bıçak kutuları kameralarla izlenmiyor; bu, sürecin anonim olarak işlemesine yardımcı oluyor.

foto-4

Projeyi destekleyen ve Sussex’in Suçlarla Mücadele Komisyonu üyesi olan Katy Bourne şöyle diyor: “Heykel, bıçak şiddetine kurban gidenleri hatırlamamız konusunda etkili bir eser olacak. Bıçak taşımanın tehlikeli sonuçları konusunda insanları bilinçlendirmeye devam etmemiz hayati önem taşıyor.”

Yapımı 18 ay süren ve ağırlığı 8 ila 10 ton arasında olan heykelin ilerleyen zamanlarda bıçak şiddeti kurbanlarını anma amacıyla Londra’nın merkezinde bulunan Trafalgar Meydanı’nda sergilenmesi bekleniyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.