Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Trump’ın ilk işi Obama’nın anlaşmasını bozmak oldu

Beyaz Saray’da düzenlenen basın toplantısında, Donald Trump, seçim kampanyasında vaadettiği şekilde, Asya-Pasifik bölgesinde toplam 12 ülkenin dahil olduğu TPP (Trans-Pasifik Ortaklığı) anlaşmasından ABD’nin çekilmesi için bir başkanlık emri imzaladı.

Trump, TPP’in “kötü bir anlaşma” olduğunu ifade ederek, ABD’nin TPP’den ayrılmasına ilişkin yaptığı açıklamada, “Bunu uzun süredir konuşuyorduk. Az önce gerçekleştirdiğimiz icraat Amerikalı işçiler için oldukça önemli” dedi.

TPP anlaşması ABD’nin eski başkanı Barack Obama tarafından iki yıl boyunca müzakere edilmiş, ancak ABD Kongresi tarafından onaylanmamıştı. Uzmanlara göre, ABD’nin TPP’den çekilmesinin ülke ekonomisine doğrudan bir etkisi olmayacak.

Trump, ayrıca, Pazartesi günü imzaladığı diğer başkanlık emirlerinde ABD hükümet kurumlarında çalışan kişilerin görevlerinden ayrılması durumunda 5 yıl boyunca lobicilik faaliyetlerinde bulunmasını engelledi.

Kürtajı destekleyen STK’lara finansman yasağı

Trump’ın yayınladığı bir diğer başkanlık genelgesiyle de aile planlaması olarak kürtajı destekleyen başka ülkelerdeki sivil toplum ve sağlık kuruluşlarının Amerikan federal fonlarıyla finanse edilmesi yasaklandı.

Yıllardır, söz konusu uygulama Demokratlar tarafından benimsenirken, iktidara Cumhuriyetçi bir başkan geldiğinde rafa kaldırılıyor. Trump’ın imza attığı bu yeni kararname ABD’deki aile planlaması ve kadın hakları örgütlerinin tepkisini çekti.

CIA’in yeni patronu Mike Pompeo

Öte yandan, Trump’ın kabinesi şekillenmeye devam ediyor. Senato’nun onayını alan Kansas milletvekili Mike Pompeo, Merkezi İstihbarat Teşkilatı’nın (CIA) başına geldi. Oylamada 100 senatörden 66’sı Pompeo için olumlu yönde oy kullanırken, 32 isim karşı çıktı. Pompeo’ya ‘hayır’ oyu kullananların 31’i Demokrat Parti’den. Cumhuriyetçi Parti’den bir senatör de Pompeo’nun adaylığına karşı oy kullandı. Senato’daki seçim sonucunun açıklanmasının ardından ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence, Pompeo’nun CIA’in yeni direktörü olduğunu duyurdu.

pompeo

Temsilciler Meclisi’nde üç dönemdir Cumhuriyetçi Parti’den Kansas vekili olarak görev yapan ve aynı zamanda İstihbarat Komitesi üyesi olan Pompeo, Washington’da İran karşıtı söylemleriyle tanınıyor. İran ile varılan nükleer anlaşmaya şiddetle karşı çıkan Pompeo, aynı zamanda basına sızdırdığı belgelerle ABD Ulusal Güvenlik Ajansı’nın (NSA) bazı dinleme faaliyetlerini ortaya çıkaran Edward Snowden’ın vatan haini olduğunu ve idam edilmesi gerektiğini savunuyor.

 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.