Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Yüksek Mahkeme: “Brexit için parlamento onayı şart”

İngiltere Yüksek Mahkemesi, bugün açıkladığı kararında alt mahkemenin kararını onayladı ve İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden ayrılma müzakerelerinin parlamento onayı olmadan başlayamayacağına hükmetti. Yüksek Mahkeme yargıçları bu karara, 8’e karşı 3 oyla ulaştı.

Ne olmuştu?

İngiltere’de 23 Haziran’da gerçekleşen referandumda ülkenin yüzde 52’si ülkenin Avrupa Birliği’nden çıkması yönünde oy kullanmış, ardından da hükümet değişmiş ve David Cameron yerine İngiltere’nin birliği terk etmesini savunan Theresa May başbakan olmuştu. May hükümetinin, bir ülkenin AB’den ayrılmasının koşullarının düzenleyen Lizbon Anlaşması’nın 50. Maddesini yürürlüğe sokarak, İngiltere’nin birlikten ayrılması için hızla adımlar atması bekleniyordu.

Kasım ayında iki vatandaş, birlikten ayrılış sürecinin hükümet tarafından değil, parlamento onayıyla başlatılması gerektiğini öne sürerek mahkemeye başvurmuş, mahkeme, vatandaşların lehine karar vermişti. May hükümeti de bu kararı Yüksek Mahkeme’ye temyize götürmüştü. Bugün, Yüksek Mahkeme, AB’den çıkmanın İngiltere’nin parlamento tarafından kabul edilmiş mevcut yasalarının değişmesi anlamına geldiğini ve bunun ancak yine parlamento onayı sonrasında başlayabilecek bir süreç olduğunu belirterek alt mahkemenin kararını onayladı.

Karar ne anlama geliyor?

Kararı açıklayan Yüksek Mahkeme Başkanı, bunun referandumun iptali anlamına gelmediğinin ısrarla altını çizdi. Mahkeme sadece, İngiltere’nin AB’den ayrılış sürecinin nasıl işlemesi gerektiğinin hukuki çerçevesini çizmiş oldu.

May hükümetinin, birkaç küçük parti dışındaki siyasi partilerin halkın kararına saygı duyacaklarını daha önce defalarca açıklamasından dolayı, 50. Maddeyi yürürlüğe sokacak kararı parlamentoda geçirmekte zorlanmayacağı tahmin ediliyor. Ancak, mahkemenin kararı, muhalefetteki partilere, İngiltere’nin AB’den çıkışının koşullarını hükümetle müzakere etmeleri için alan açmış oldu.

İngiltere Başbakanı geçen hafta yaptığı konuşmada, İngiltere’nin AB’den çıkarken gümrük birliğini ve mallar, kişiler, hizmetler ve sermayenin serbest dolaşımını öngören  ortak pazarı da terk edeceğini açıklamıştı. May hükümetinin aksine muhalefetteki partiler, İngiltere’nin ortak pazara mümkün olduğu kadar entegre olmaya devam etmesini istiyorlar.

Yüksek Mahkeme bugün, May hükümetini sevindiren de bir karar aldı ve AB’den çıkış sürecini başlatmak için Kuzey İrlanda, İskoçya ve Galler özerk yönetimlerinin onayını alması gerekmediğine hükmetti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.