Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Fitch kararı öncesinde Türk Lirası’nda kayıplar hızlandı

Türk Lirası’nda değer kaybı yeniden rekor seviyelere ulaştı. TL, dolar ve euro karşısında güne yüzde 1’i aşan değer kayıplarıyla başladı. Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch’in bugün açıklayacağı Türkiye’nin ülke notu öncesinde piyasaların haftayı nasıl kapatacağı ve Pazartesi günü nasıl açılacağı yakından takip ediliyor.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası 24 Ocak Salı günü açıkladığı kararla politika faizini değiştirmedi. Ancak marjinal fonlama yüzde 75 baz puan ve geç likidite penceresi faizini 100 baz puan artırdı. Ancak bu artırım Türk Lirası’ndaki değer kaybını durdurmak bir yana daha da hızlandırdı. Gün içinde 3.9109 seviyesinden işlem gören dolar kuru, Merkez Bankası’nın gecelik repoyla piyasaya 26 milyar TL vermesi ile 3.88’li seviyelere çekildi. Dolar/TL  11 0cak’ta 3.9415 ile tarihi zirveyi görmüştü. Euro/TL de tıpkı dolar/TL gibi güne hızlı bir yükseliş ile başladı ve 4,16’nın üzerinde işlem gördü.

Merkez Bankası’nın örtülü faiz arıtımı yaparak ağırlık ortalama fonlama faizini yüzde 10’a yaklaştırması kurlar üzerinde herhangi olumlu etki yaratmadı. Merkez Bankası bugün açtığı bir hafta vadeli döviz repo ihalesinde TL faizini yüzde 11’de tutarken, miktarı bir milyar dolara yükseltti. Bu miktar bugüne kadar ki en yüksek döviz repo ihalesidir. Dolar faiziyse yüzde 0.75’te tutuldu.

dolar-fonlama

Bu akşam saatlerinde uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch’in  Türkiye’nin ülke notuna ilişkin değerlendirmesini açıklaması bekleniyor. Fitch, Ağustos ayında Türkiye’nin “BBB-” ile “yatırım yapılabilir” seviyede bulunan kredi notunu teyit etmiş, not görünümünü ise 15 Temmuz’da darbe girişimi ve sonrasında yaşananlar nedeniyle “durağan”dan “negatif”e çevirmişti. Olası bir not indirimde kurlar üzerinde yaratacağı negatif etkisinin boyutu önümüzde hafta göreceğiz.

Merkez Bankası rezerveleri azaldı

Merkez Bankası tarafından, Aralık 2016 dönemine ilişkin “Uluslararası Rezervler ve Döviz Likiditesi” verileri bugün yayımlandı. Buna göre, MB’nin resmi rezerv varlıkları, bir önceki aya göre yüzde 7,2 azalışla 106,1 milyar dolar oldu. Döviz varlıkları bir önceki aya göre yüzde 7,4 azalarak 90,6 milyar dolar, altın cinsinden rezerv varlıkları yüzde 6,8 azalarak 14,1 milyar dolar oldu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.