Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Hollywood’da bir Türk: Yiğit Işık

Eğitiminin son dönemlerinde aldığı bir iş teklifiyle, film ve TV sektörünün kalbi Los Angeles’a taşınan, kısa süre sonra da Hollywood’da film ve dizi afişlerine illüstrasyonlar yapmaya başlayan Yiğit Işık, kendisine çeşitli sahne tasarımları üzerinde çalışma fırsatı bulduğu 2017 yılı 89. Oscar Ödülleri ve Ryan Murphy’nin yeni sezonda FX’te gösterilecek dizisinin sanat departmanında Yardımcı Sanat Yönetmenliği yapıyor.

Yiğit Işık 2012’de San Francisco Sanat Akademisi Görsel Tasarım bölümünde ikinci lisansını okumak üzere ABD’ye gelmiş. 1988 doğumlu, Galatasaray Lisesi ve İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık bölümü mezunu. San Fransisco’da öğrenciyken çeşitli kısa film, animasyon, reklam ve eğlence parkı projelerine konsept tasarım, storyboard, grafik tasarımı gibi işler yaparak California eğlence sektöründeki profesyonel hayatına başlamış.

Film ve TV sektörünün kalbi Los Angeles’a taşındıktan kısa bir süre sonra kendisini temsil edecek bir ajansla anlaşarak Hollywood’daki kariyerine film ve dizi afişlerine illüstrasyonlar yaparak başlayan Işık, çalışma hayatının yanında bir yandan Dylan Cole (Avatar, Yüzüklerin Efendisi, Alice Harikalar Diyarında), Jerad Marantz (Batman V Superman, Doktor Strange, Galaksinin Koruyucuları) gibi alanında ünlü çizer ve tasarımcılardan bağımsız dersler alarak kendini geliştirmeye devam etmiş.

fox_exorcist-1
(Yiğit Işık’ın FOX’taki The Exorcist dizisi için yaptığı bir illüstrasyon)

2017 Mart ayında gösterime girecek Power Rangers filmi, HBO dizisi Divorce,  National Geographic Channel programı Explorer gibi büyük projeler için Işık’ın yaptığı işler Los Angeles billboard’ları, bina cepheleri, kanalların sosyal medya hesapları ve popcorn paketleri gibi çeşitli mecralarda kendine yer buluyor.

2016 yazında staj programına başvurduğu Sanat Yönetmenleri Odası (Art Directors Guild) tarafından portfolyosunun üstün olduğu gerekçesiyle kendisine tam üyelik teklif edilmesi, Işık’a, çeşitli sahne tasarımları üzerinde çalışma fırsatı bulduğu 2017 yılı 89. Oscar Ödülleri ve Ryan Murphy’nin yeni sezonda FX’te gösterilecek dizisi sanat departmanında Yardımcı Sanat Yönetmenliği yapma fırsatlarını da getirmiş.

Yiğit Işık’a sektöre nasıl girdiğini ve ne tür zorluklarla karşılaştığını sorduk:

“Aslında çalışmaya başladığım zamanlar aktif olarak iş aramıyordum bile. Piyasada çalışan çeşitli ünlü çizer ve tasarımcılardan bağımsız dersler alıp kendimi geliştirmeye çalışıyordum, çünkü girmeye çalıştığım sektörde rekabet çok fazla. Açıkçası kendimi çok da hazır hissetmiyordum. Bir gün freelance film işleri ilanlarının olduğu bir sitedeki bir storyboard çizeri ilanına çizimlerimi gönderdim. İlanın sahibi, temsil etmek için yeni çizerler arayan bir ajansın sahibiymiş. Böylece onlarla tanıştım ve beni temsil etmeye başladılar. Yardımcı sanat yönetmenliği yaptığım prodüksiyonlarda ise işlerimi yayınladığım mecralardan temasa geçenler ve onların yönlendirmeleri sayesinde fırsat buldum.

envdes

Rekabetin çok üst seviyede olduğu Hollywood’da çalışmanın zorluklarını vurgulayan Işık’a göre başarının sırrı asla vazgeçmemekten geçiyor:

“Tabii ki iş bulmak kolay değil, açıkçası benden çok daha iyi çizer arkadaşlarımdan iş bulamadıklarını söyleyen ve benim nasıl piyasada aktif çalıştığımı soran birçok mesaj aldım. Birazcık strateji meselesi. Okuldan mezun olur olmaz hayalinizdeki meslekte, hayalinizdeki şirkette çalışmanız düşük bir ihtimal, o yüzden yetilerinizin değerli olacağı tüm alanları iyi taramak gerekiyor. Doğru insana ulaşmak tabii ki çok önemli ama doğru insana sunabileceğiniz bir şey yoksa bağlantınız pek bir şeye yaramaz. En önemli şartlardan birisi ise moral bozmadan çabalamaya devam etmek. Öğrenciliğimden beri birçok yönetmenden, tasarımcıdan, sanat yönetmeninden, şirketten her biri için özel uğraşarak hazırladığım başvurulara, ‘fan art’lara ya olumsuz cevap aldım, ya cevap bile almadım. Fırsat çıkmasını beklemek yerine fırsatı yaratmaya çalışmak gerek.”

Yiğit Işık, dışarıya yaptığı işlerin yanında yakında kendi kısa animasyon filmini de çekmeyi planlıyor. Öyle görünüyor ki Yiğit Işık’ı önümüzdeki yıllarda sıkça duymaya devam edeceğiz.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.