Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İdris Baluken serbest: 10 milletvekili hâlâ tutuklu

4 Kasım’da tutuklanan ve hakkında ağırlaştırılmış müebbet ve 15 yıla kadar hapis istemiyle dava açılan HDP Diyarbakır Milletvekili İdris Baluken’in davası bugün Diyarbakır 8’inci Ağır Ceza Mahkemesinde başladı. Duruşmaya Baluken, tutuklu bulunduğu Kandıra Cezaevi’nden Ses ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) yoluyla katılarak savunma yaptı. Duruşmanın ardından Baluken için tahliye kararı verildi.

Ne olmuştu

Mayıs 2016’da Meclis Genel Kurulu’nda yapılan oylamayla 50’si HDP’li 138 milletvekilinin dokunulmazlıkları kaldırılmıştı.

4 Kasım’da HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ ile İdris Baluken, Sırrı Süreyya Önder, Ferhat Encü, Leyla Birlik, Selma Irmak, Abdullah Zeydan, Gülser Yıldırım, Nursel Aydoğan, Ziya Pir ve İmam Taşçıer gözaltına alınmıştı. Ziya Pir, İmam Taşçıer ve Sırrı Süreyya Önder adli kontrol şartıyla serbest bırakılmıştı. 9 vekil tutuklanmıştı. Daha sonra Besime Konca, Çağlar Demirel ve Nihat Akdoğan’ın tutuklanmasıyla birlikte tutuklu milletvekili sayısı 12’ye çıkmıştı

10 milletvekili için zorla getirme kararı verilmişti:

Osman Baydemir, Sırrı Süreyya Önder, Çağlar Demirel, Ahmet Yıldırım, Dirayet Taşdemir, Selma Irmak, Besime Konca, Alican Önlü, Ziya Pir ve Nadir Yıldırım

Hakkında 33 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılandığı davaya katılmayan HDP Diyarbakır Milletvekili Ziya Pir hakkında, bugün (30 Ocak 2017) yurt dışı çıkış yasağı ve zorla getirilme kararı verdi.

HDP Grup Başkanvekili ve Muş Milletvekili Ahmet Yıldırım ile Şanlıurfa Milletvekili Osman Baydemir,

KCK davasının duruşması için geldikleri Diyarbakır Adliyesi’nde 27 Ocak’ta gözaltına alındılar. Vekiller ifadeleri alındıktan sonra serbest bırakılmışlardı.

HDP Ankara Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, Diyarbakır’da yürütülen bir soruşturma kapsamında 23 Ocak’ta Ankara’da gözaltına alınmıştı. Dosya kapsamında hakkında “zorla getirme kararı” verilen Önder, Ankara’daki ikametgâhında gözaltına alındıktan sonra götürüldüğü Ankara Adliyesi’nde ifadesi alındıktan sonra serbest bırakılmıştı. Önder’in hakkında daha önce verilen “adli kontrol şartı” da kaldırılmıştı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Grup Başkanvekili ve Diyarbakır Milletvekili Çağlar Demirel ile Siirt Milletvekili Besime Konca, 13 Aralık’ta TBMM’den ayrıldıktan bir süre sonra gözaltına alınmışlardı. İki vekil de bir gün sonra mahkeme kararı ile tutuklanmıştı.

HDP Şırnak Milletvekili Ferhat Encü 4 Kasım’da Şırnak’ta çıkarıldığı mahkemece tutuklanmıştı.

HDP Dersim Milletvekili Alican Önlü, 14 Aralık’ta Ankara Esenboğa Havaalanı’nda gözaltına alınmıştı. Çıkarıldığı mahkemece tutuklanmıştı.

Van Milletvekili Nadir Yıldırım, Hakkında zorla getirme kararı olduğu için bugün gözaltına alınmıştı. İfadesi alındıktan sonra serbest bırakıldı.

Hüda Kaya

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yürüttüğü bir soruşturma kapsamında hakkında yakalama kararı çıkarılan HDP İstanbul Milletvekili Hüda Kaya, 28 Ocakta Afyonkarahisar’da gözaltına alındı. Daha sonra Diyarbakır’a götürülüen Kaya, savcılığa ifade verdi ve adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

huda

Meral Danış Beştaş

HDP Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş Diyarbakır Başsavcılığı’nın yürüttüğü bir soruşturma kapsamında 28 Ocak’ta evinde gece yarısı sularında gözaltına alınmıştı. Beştaş daha sonra adli kontrol şartıyla serbest bırakılmıştı.

Ayhan Bilgen

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığının hakkında yürüttüğü soruşturma kapsamında 29 Ocak’ta Ankara’da gözaltına alınarak Diyarbakır’a götürülen HDP Kars Milletvekili ve Parti Sözcüsü Ayhan Bilgen, adli kontrol şartı ile serbest bırakıldı.

Altan Tan

Diyarbakır milletvekili Altan Tan, 29 Ocak’ta akşam saatlerinde Diyarbakır’da gözaltına alındı.İfadesi alındıktan sonra adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

HDP Batman Milletvekili Ayşe Acar Başaran Ankara Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi ekiplerince 20 Ocak’ta Ankara’da göz altına alınmıştı. Adliyedeki ifadesinin ardından serbest bırakılmıştı.

Pervin Buldan

HDP Milletvekili ve TBMM Başkanvekili Pervin Buldan 23 Aralık’ta İstanbul’daki evinden gözaltına alınmıştı. Emniyetteki ifadesinin ardından serbest bırakılmıştı.

Adli kontrol ile serbest bırakılan milletvekilleri:

Osman Baydemir, Hüda Kaya, Ziya Pir, İmam Taşçıer, Ayşe Acar Başaran, Alican Önlü, Pervin Buldan, Emin Adıyaman, Nimetullah Erdoğmuş, Sırrı Süreya Önder, Ahmet Yıldırım, Meral Danış Beştaş, Altan Tan, Ayhan Bilgen ve Nadir Yıldırım.

Yakalama kararı çıkarılanlar

4 Kasım 2016’da Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız ile Van Milletvekili Tuğba Hezer için yakalama kararı çıkartılmıştı. 27 Ocak’ta ise Van milletvekilleri Adem Geveri ve Lezgin Botan hakkında, Van 2. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından yakalama kararı çıkarıldı.

 

 

 

 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.