Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Trump’ın Müslümanlara yönelik son kararı dünyayı ayağa kaldırdı

ABD Başkanı Donald Trump’ın, yedi Müslüman ülkenin vatandaşlarına geçici olarak vize ve iltica hakkı sınırlandırılmasına yönelik bir düzenleme getirmesine karşı protestolar sürüyor. Bİrçok devlet başkanı Trump’ın kararını eleştirirken, Trump’a destek verenler de yok değil.

Trump’a dünyanın her yerinden eleştiri yağıyor

Kanada Başbakanı Justin Trudeau, Donald Trump’ın kararına ilk tepki gösteren hükümet liderlerinden biriydi. Trudeau karar sonrası attığı bir tweet’te; “Terör ve savaştan kaçan insanları, inançları ne olursa olsun Kanada halkı bağrına basacaktır. Çeşitlilik bizim gücümüzdür” yazdı.

trudeau-tweet

trudeau-tweet2

İngiltere hükümeti de Trump’ın kararına eleştirel yaklaştı. Başbakanlık Ofisi’nden yapılan açıklamada, kararın ABD’nin içişleriyle ilgili olduğu ancak İngiltere’nin benzer bir kararı benimsemeyeceğinin altı çizildi. Dışişleri Bakanı Boris Johnson da “insanları milliyetine göre yaftalamanın ayrımcı olduğu”na dair bir tweet paylaştı.

Almanya Başbakanı Angela Merkel ise, “toptancı” yaklaşımlardan kaçınılması gerektiğini belirterek, “belli bir grup insanı töhmet altında bırakmanın yanlış bir karar olacağını” söyledi. Almanya Hükümeti sözcüsü Steffan Seibert, Başbakan Merkel’in bir telefon görüşmesinde Trump’a, kararından dolayı duyduğu üzüntüyü ilettiğini söyledi.

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ise, Trump’la yaptığı telefon görüşmesinde sığınmacıları kabul gibi demokrasilerin temelini oluşturan prensiplere saygı duyulması gerektiğini hatırlattı. Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Marc Ayrault da, Trump’ın kararının “endişe verici” olduğunu söylerken, “savaştan ve baskıdan kaçan insanlara kucak açmanın ödevleri arasında olduğu”nu belirtti.

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani de “içinde bulunduğumuz zamanın duvar örme değil, bilakis duvarları kaldırma zamanı” dedi. Dışişleri Bakanı Cevad Zarif ise Trump’ın kararının sadece aşırılıkçıların işine yaracağını söyledi.

İtalya Başbakanı Paolo Gentiloni, İsveç Dışişleri Bakanı Margot Wallström, Danimarka Dışişleri Bakanı Anders Samuelsen de Trump’ın kararını eleştirenler arasındaydı. Arap Birliği’nden gelen yazılı açıklamada ise, “Trump’ın kararından büyük endişe duyulduğu” dile getirildi.

Öte yandan Trump’a bir tepki de, kendi ülkesinin ünlü kahve zinciri Starbucks’tan geldi. Starbucks Yönetim Kurulu Başkanı Howard Schultz, gelecek 5 yıl içinde 10 bin mülteciye iş imkanı sağlayacaklarını şirketin internet sitesinden duyurdu. Müşterilerine konaklama hizmeti sunan Airbnb firması da, Trump’ın yasağı nedeniyle mağdur olanlara ücretsiz hizmet sağlayacağını duyurdu.

Popülist liderlerse Trump’ın kararından memnun

Göçmen ve Müslüman karşıtı aşırı sağcı liderler Trump’ın kararını olumlu karşılayıp destekleyici açıklamalarda bulundular. Hollanda Özgürlük Partisi (PVV) lideri Geert Wilders, Trump’ın kararı sonrası attığı tweet’te, “İslam ülkelerinden daha faza göç almamak, biz Hollanda’nın da tam olarak ihtiyacı olan şey. İslam ve özgürlük birbiriyle bağdaşmaz.”

wilders-tweet

İtalya’nın Kuzey Ligi Partisi Genel Sekreteri Matteo Salvini de kararı olumlu bulanlar arasındaydı. Salvini attığı bir tweet’te şunları yazdı: “Amerikan Başkanı’nın Okyanus’un diğer tarafından yaptığı, benim de İtalya’da yapmak istediğim şey. Bir işgal yolda ve bunu engellemeliyiz.”

salvini-tweet

İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu da Trump’a destek veren bir başka liderdi. Netanyahu Cumartesi günü attığı bir tweet’te Trump’ın Meksika sınırına duvar inşa etme kararını övdü ve şöyle yazdı: “Başkan Trump haklı. Ben İsrail’in güney sınırı bıyunca bir duvar inşa ettim. Bu duvar tüm yasadışı göçü engelledi. Büyük başarı, büyük bir fikir”.

netanyahu-tweet

Trump’ın kararına açıkça destek vermeyip tarafsız bir tutum alsa da, eleştirilerin hedefi olan bir başka isim Avustralya Başbakanı Malcolm Turnbull’du. Sputnik’in haberine göre Turnbull, Trump’ın son kararıyla ilgili olarak “başka ülkelerin içişlerine karışmak benim görevim değil” açıklamasında bulundu. Ancak Turnbull’un bu tavrı muhalefet partilerinde gelen eleştiri oklarının hedefi oldu. Muhalefet partileri Turnbull’un tavrını “utanmazca ve iğrenç” bulurken, izlediği politikanın “omurgasız” olduğu suçlamasında bulunuldu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.