Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kanada’daki terör saldırısının zanlısı Müslüman düşmanı bir aşırı sağcı

Kanada’nın Québec şehrindeki Büyük Cami’ye Pazar gecesi yapılan ve 6 kişinin öldüğü silahlı saldırının zanlısı Alexandre Bissonnette’e ilişkin yeni bilgiler paylaşıldı. 1989 doğumlu ve Kanada’daki Laval Üniversitesi’nde Siyaset Bilimi öğrencisi olan Bissonnette’in göçmen ve siyah düşmanı bir aşırı milliyetçi olduğu ortaya çıktı.

Québec gazetesi Le Journal de Québec’in haberine göre; Facebook’ta feministlere ve göçmenlere karşı sert yorumlar yazmasıyla bilinen bir “trol” olan Bissonnette’i, arkadaşı Éric Debroise, “aşırı sağcı, aşırı milliyetçi ve beyazların üstünlüğünün savunucusu” olarak tanımlıyor.

bissonnette
(Québec saldırısının şüphelisi Alexandre Bissonnette)

“Göçmenler, Québec şehrine hoşgeldiniz!” isimli Facebook sayfasının yöneticisi François Deschamps ise Bissonnette’in internet ortamındaki faaliyetlerini şöyle betimliyor: “Daima sınırlarda dolaşırdı. Sürekli işgalden bahsederdi. Kanada’nın da sonunun Avrupa gibi olacağını, burada kaos yaşanacağını söylerdi. Aşırı muhafazakârdı.” Bissonnette’in aynı zamanda Trump hayranı, göçmen düşmanı ve İsrail yanlısı olduğu da belirtiliyor.

Öte yandan, dün Reuters ve başka medya kanallarının, terör saldırısının süphelilerinden birinin Faslı olduğunu söylemesi, terör saldırısının mahiyetinin yanlış yorumlanmasına neden oldu. Ancak sonradan Québec polisinin Bissonnette’in kimliğini açıklaması ve Faslı olduğunu yalanlaması ile saldırının Müslümanlara ve göçmenlere yönelik ırkçı bir saldırı olduğu ortaya çıktı. Buna rağmen FOX News’in, Bissonnette’in Faslı olduğuna dair bir tweet paylaşması ve bunun yanlış bir bilgi olduğunun duyurulmasına rağmen tweet’ini düzeltmemesi tepkilere neden oldu.

https://twitter.com/FoxNews/status/826120752529301504

Kanada halkı Müslüman yurttaşların yanında

Québec Camii’ne yönelik terör saldırısını kınamak ve hayatını kaybedenleri anmak için dün gece 5 bini aşkın Kanadalı, saldırının gerçekleştiği caminin önünde toplandı. Müslüman ve göçmen yurttaşlara destek olmak ve hayatını kaybedenlerin  yasını tutmak için bir araya gelenler tüm gece caminin önünde nöbet tuttu.

quebec-1

Aynı zamanda Kanada Başbakanı Justin Trudeau, Québec Başbakanı Philippe Couillard ve Québec Belediye Başkanı Régis Labeaume da caminin önünde bir araya gelen halka seslendi. Yapılan konuşmalarda birlik ve dayanışma vurgusu yapıldı.

Québec Başbakanı Couillard: “Bu akşamın en güzel söylevi, en güzel beyanatı, büyük bir katılımla burada bulunan sizlersiniz. Burada olduğunuz için teşekkürler.”

Québec Belediye Başkanı Labeaume: “Bu yası Müslüman yurttaşlarımızla birlikte tutacağız çünkü hepimiz yastayız.”

quebec-3

Kanada Başbakanı Trudeau: “Kanadalı Müslümanlar, topluluğumuzun üyeleridir ve nerede yaşarlarsa yaşasınlar, kendilerini güvende ve kendi evlerinde hissetmeyi hak ediyorlar. Hepimiz Kanadalıyız. Barış hepimizi birleştirsin.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.