Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kadınlar “bir yastıkta kocamak” istemedi

TRT 1’in Twitter adresinden bugün öğlen saatlerinde yayınlanan program tanıtımı sosyal medyada tepkilere yol açtı. Boşanma temalı tanıtımın özellikle kadına şiddet öğeleri içermesi nedeniyle gelen şikayetler sonucu TRT, sosyal medyadan tanıtım videosunu kaldırdı.

“Bir Yastıkta Kocayalım” isimli programın tanıtım fragmanı, Twitter’da #TRTŞiddetiÖvme başlığıyla protesto edildi.

Tanıtımda farklı evli çiftler arasındaki kavgalar işlenirken, kadınların şiddet karşısındaki tutumları “Evlilik nedir” sorusuna karşılık “fedakârlık, sevgi” olarak adlandırılıyor.

Feminist grup ve kurumlardan tepkiler gelirken, Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Genel Temsilcisi Gülsüm Kav, bu tarz bir programın yapılmasının Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın son zamanlarda boşanmayla alakalı izlediği politikanın sonucu olduğunu öne sürdü.

Kav: Boşanma hakkının ihlali kadına şiddetin temel sorunudur

Boşanmanın bir hak olduğunu ve kamu spotlarında güçlü, ayakları üstünde duran kadınlar görmek istediklerini belirten Gülsüm Kav şöyle devam etti: “Biz yıllardır bu meseleyle uğraşıyoruz, Türkiye’de kadınların boşanmaya çalışırken öldürülme oranları arttığından beri. Kadın cinayetlerinin temelinde en sık rastladığımız öne sürülen bahanenin bu olduğunu gördük ilk yıllarımızdan itibaren. Bunun bir çekirdek mesele olduğunu düşünüyoruz. Son dönemde kürtaj karşıtlığı, kadının özgürlüğüne dair haklar gibi boşanma karşıtlığı da çok sık dile gelir oldu. Bu bizim en medeni, en eski hakkımıza saldırıdır. Boşanma çok temel bir insan hakkı. Kadınlara bunun bile tanınmadığı bir toplumun yansımalarını görüyoruz. TRT’nin bu programı kadınlara boşanmanın yasaklanmasının savunulması anlamına geliyor. Boşanmanın yasaklanması ilk olarak öldürülmelere, ikinci olarak toplumun herhangi bir alanında çekirdekte elden alınmış hakkın, yaşamın diğer alanlarında da ihlallere izin vermesine sebep oluyor. Özel alan politiktir, orada yaşanılan kamuda başımıza gelecekleri gösterir. Bu da adalet sistemine yansıyor.”

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, 27 Ocak tarihinde yaptığı açıklamada “Boşanma sürecinde danışmanlığımıza başvuran 7 bin 500 çiftimizden yaklaşık yüzde 38’i evliliğini devam ettirme kararını aldı” demişti. Kaya aynı zamanda Aile Danışma Merkezleri’nin çıkardıkları boşanma kararları sebebiyle bakanlık tarafından denetime tabi tutulacağını belirtmişti.

Kav ile söyleşimizin tamamını aşağıdaki linkten dinleyebilirsiniz.

[soundcloud url=”https://api.soundcloud.com/tracks/305594533″ params=”color=ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false” width=”100%” height=”166″ iframe=”true” /]

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.