Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kentsel dönüşüm mü, rantsal dönüşüm mü?

KENTSEL DÖNÜŞÜM MÜ, RANTSAL DÖNÜŞÜM MÜ?

İstanbul’da Kentsel dönüşüm kapsamında Okmeydanı Kentsel Dönüşüm Projesi’ni TMMOB’dan Mücella Yapıcı ve Nuray Çolak ile, Okmeydanı’ndan ise Ali Çetkin ve Rüstem Karakuş ile konuştuk.

Mücella Yapıcı: Kentsel Dönüşüm Aslında Kentin Özelleştirilmesidir!

TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi Kentleşme, Afet Komitesi ve Çevre Etki Değerlendirme Kurulu üyesi Yüksek Mimar Mücella Yapıcı, kentsel dönüşümün en önce mantığında sıkıntı olduğunu söyledi: ‘’Bütün bu inşaat sektörü ve mekan politikaları üzerinden ekonomiyi dar boğazdan çıkarmaya çalışan bir ekonomi-politik anlayış iktidarda.’’

 

Nuray Çolak: Yerinde Dönüşüm Uygulansın.

TMMOB’a bağlı İstanbul Şehir Plancıları Odası İstanbul Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Nuray Çolak, dönüşümün gerekli olduğunu fakat bunu yaparken bölgenin dokusunun tahrip edilmemesi ve yerinde dönüşüm uygulanması gerektiğini vurguladı.

 

Kentsel Dönüşümün Zorladığı Kapı: Okmeydanı

Peki Okmeydanı’nı bu kadar özel kılan ve yıllarca süren dönüşüm keşmekeşinin içine sürükleyen sebepler neler? İstanbul’un en merkezi ve jeolojik olarak en sağlam yerlerinden biri olan Okmeydanı neden yıkılıp, yeniden imar edilmek isteniyor? Bu sorularımızın cevaplarını bu yıllar süren bilinmezliğin içinde yaşayan Okmeydanı halkına sorduk.

Rüstem Karakuş, Okmeydanı’na uygulanmak istenilen kentsel dönüşüm projesinin dünyada görülmüş en büyük kentsel dönüşüm projesi olduğunu söylüyor. 200 bin metrekare sit alanı içerisinde, 25 bin insanın ikamet ettiği proje çok büyük bir alana etki ediyor.

Rüstem Karakuş ile Okmeydanı’nda yaptığımız röportajda Okmeydanı’nda yapılmak istenen kentsel dönüşümde yaşanan anlaşmazlıkları, garanti taleplerinin belediye tarafından havada bırakıldığını ve sürece aktif katılım taleplerinin kabul edilmediğini anlattı. Konuşmasının sonunda Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan’ın ‘’ Okmeydanı Şanzelize olacak.’’ sözüne atıfta bulunarak şu sözleri ekledi: ‘’Okmeydanı Şanzelize olunca görülüyor ki nasıl Kulaksız top sahasından Okmeydanı halkı faydalanamıyorsa, Şanzelize olunca da halk buradan faydalanamayacak ve şehrin dışına taşınacak.’’

 

Hisseli Tapular Ve Farazi Planlar

Okmeydanı Çevre Koruma Derneği Başkanı Ali Çetkin,Okmeydanı halkının kentsel dönüşüm kapsamında uygulanan farazi planlarla bölgeden uzaklaştırılmak istendiğini söyledi. Çetkin’in vurguladığı bir diğer konu ise hisseli tapular. Adaların büyütülüp çok ortaklı olarak dağıtılmasını öngören hisseli tapu uygulaması, Okmeydanı’nda yaşanan kentsel dönüşüm krizini daha da derinleştiriyor. Ali Çetkin’in aktardığına göre Okmeydanı sakinlerinin kafalarındaki belirsizlikleri arttıran şeylerin başında hisseli tapu uygulaması geliyor.

Ayrıca Belediyenin bilirkişi ve mahkeme kararlarını da hiçe saydığını ve 2016 yılında askıya çıkardıkları son planda Okmeydanı’nı dev bir açık hava müzesi haline getirmeyi planladığını ama gerektiğinde müze alanı içerisine özel veya resmi tesis ve okul yapılabileceği kararı aldığını belirtti.

okmeydan

okmeydani-ahmet-misbah-demircan-kentsel-donusum-1

 

Kamera: Tolga Güney

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.