Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Musul operasyonu bitmeden belgeselini çektiler

Belgesel yapımcısı Frontline’ın yeni belgeseli, “Irak’ın Savaşı”, IŞİD’in Musul’dan çıkarılması için yürütülen operasyonu ve Musul’da yaşananları anlatıyor.

Irak doğumlu Guardian muhabiri Ghaith Abdul-Ahad ve Frontline için çalışan belgeselci Joshua Baker, Kasım 2016’da gittikleri Musul’da, Irak ordusunun Altın Bölük isimli özel hareket timini takip ettiler ve şehirde süren savaşı anlattılar.

Belgeselci Joshua Baker, Musul’da kaldıkları evin sokağına IŞİD’in bomba yüklü bir araçla saldırmasının ardından, çekimlere neden devam ettiklerini ve belgeselin onlar için ne anlamı olduğunu şöyle anlatıyor: “Biz Musul’daki sivillerin her gün maruz kaldığı şiddeti göstermeye çalıştık. Biz, 45 dakika ya da bir saat kadar bu kaosa maruz kaldık. Onlar, bunu her gün yaşıyorlar. Mahalleler her gün bir kaç tane bombalı saldırı yaşıyor. Biz sadece bir tane yaşadık. Bizim için bunu atlatıp, Musulluların neler yaşandığını göstermek çok önemliydi.”

Baker, belgeselde, Irak ordusunun ele geçirdiği bir IŞİD’liyle yaptıkları röportaja yer verme nedenlerini ise şöyle açıklıyor: “O sahnenin amacı, izleyenlerin, insanların neden IŞİD’e katıldığını biraz daha düşünmelerini sağlamaktı. IŞİD’e katılanların hepsi kana susamış barbarlar değil. Bazıları, akıllı, profesyonel ve başarılı insanlar. Şüphesiz ki IŞİD, gördüğümüz en barbar terör örgütü. Ama başta, birçok bölgenin kontrolünü kolaylıkla ve buralarda yaşayan insanların rızasıyla ele geçirdiler. Birçok kişi için IŞİD, Irak ordusunun elinde yaşadıkları baskılara bir alternatif sunuyordu. Koşullar, IŞİD’in kontrolü elde etmesi için uygundu.”

Irak’ın Savaşı belgeselini buradan izleyebilirsiniz: http://www.pbs.org/video/2365945797/

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.