Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ÖTV ve KDV indirimleri: 30 Nisan’a kadar beyaz eşyada ÖTV sıfırlandı

Bakanlar Kurulu’nun aldığı karar ile bazı elektrikli ev aletlerinin ÖTV’sini 30 Nisan’a kadar sıfırladı, konutta KDV düzenlemesi yaptı. Resmi Gazete’de bugünkü sayısında yayımlanan karara göre, klima, buzdolapları, derin dondurucular, gazla çalışan su ısıtıcıları, termosifonlar, çamaşır ve çamaşır kurutma makineleri, bulaşık makineleri, elektrik süpürgesi, gıdave meyve presleri ile elektrikli küçük ev aletlerinden alın Özel Tüketim Vergisi’ni (ÖTV) 30 Nisan’a kadar kaldırdı. Ayrıca, ahşap ve plastik mobilyalar, koltuklar ve büro mobilyalarına uygulanan ÖTV oranı da 30 Nisan’a kadar yüzde 8 olarak tespit edildi.

Konutta da vergi indirimine gidildi

Bir diğer vergi düzenlemesine de konut sektöründe gidildi. Aynı Bakanlar Kurulu kararıyla, yapı ruhsatı 1 Ocak 2013 ile 31 Aralık 2016 arasında alınmış konut inşaat projeleri ile kamu tarafından ihalesi 1 Ocak 2013 tarihinden itibaren yapılan konut inşaatı projelerinde; metrekare vergi değeri 500 TL – 1,000 TL arasında olan konutların tesliminde yüzde 8 KDV uygulanması hüküm altına alındı. Bu kapsamda, metrekare vergi değeri 1,000 TL ve üzeri konutların tesliminde uygulanacak KDV oranı da yüzde 18 olacak. Yapı ruhsatı 1 Ocak’tan sonra alınan konut inşaatı projeleri ile kamu tarafından ihalesi 1 Ocak’tan itibaren yapılacak konut inşaatı projelerinde ise metrekare vergi değeri 1,000 TL ile 2,000 TL arasında olan konutların tesliminde yüzde 8, 2,000 TL üzerinde olan konutların tesliminde de yüzde 18 KDV uygulanacak.

Ağbal: “Bütçeye maliyeti 1 milyar dolar”

Maliye Bakanı Nabi Ağbal Anadolu Ajansı’na konuyla ilgili sorularını yanıtlarken söz konusu vergi indirimlerinin bütçeye yaklaşık bir milyar TL maliyeti olacağını söyledi. Ağbal’ın açıklamalarından satır başları:

  • Yaptığımız hesaplamalara göre, gerek ÖTV gerek KDV’de yaptığımız düzenlemelerin bütçeye yaklaşık 1 milyar lira maliyeti olacak.
  • Yapmış olduğumuz indirimler özellikle içinde bulunduğumuz süreçte vatandaşlarımızın alışverişlerini artıracak, ekonomiye ciddi anlamda canlılık getirecek.
  • Geçen yılın Eylül ayında başlayıp (bu yılın) Mart sonunda biten konut teslimlerinde KDV indirimi vardı. Konut teslimlerindeki yüzde 18 KDV’yi yüzde 8’e düşürmüştük. Bu süreyi Mart sonundan Eylül sonuna uzatıyoruz.
  • 2017 yılı için vergi artışı planlarımız yok.

Enflasyon Ocak’ta sert yükseldi

Bu sabah açıklanan 2017 Ocak ayı enflasyonu beklentileri aşarak aylık yüzde 2,46, yıllık yüzde 9,22 olarak gerçekleşti. Piyasa beklentisinin üzerinde gelen bu artış ile birlikte Şubat ve/veya Mart ayında enflasyonun çift haneye ulaşma ihtimali daha da yükseldi. Bakanlar Kurulu’nun bugün yayımlanan ÖTV indirimlerinin enflasyondaki yükselişe engel olma çabası olarak yorumlanabilir. Aynı zamanda, ÖTV indirimleri Nisan ayında gerçekleşecek referanduma kadar ekonomideki büyümeyi canlandırmaya yönelik bir hamledir.

 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.