Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

CIA’in yeni patronunun ilk ziyareti “İslami diktatörlük” dediği Türkiye’ye

ABD Başkanı Trump’ın Amerikan istihbarat teşkilatı CIA’in yeni direktörü olarak atadığı Mike Pompeo, ilk yurt dışı ziyaretini Türkiye’ye gerçekleştirecek. Yarın Türkiye’ye gelecek Pompeo’nun ziyareti Ankara için oldukça önemli. Pompeo’nun ziyaretinde Fethullah Gülen’in iadesinin yanı sıra Suriye’de işbirliği ve PYD’ye yardım konularının görüşülmesi bekleniyor.

Temsilciler Meclisi’nde üç dönemdir Cumhuriyetçi Parti Kansas milletvekili olarak görev yapan ve aynı zamanda İstihbarat Komitesi üyesi olan Pompeo, Washington’da İran karşıtı söylemleriyle tanınıyor.

Pompeo, Libya’nın Bingazi kentindeki ABD Konsolosluğu’na 2012 yılında düzenlenen saldırıya ilişkin soruşturma sırasında aldığı görev ve Demokrat Parti’nin başkan adayı Hillary Clinton’a yönelik sert eleştirilerinden sonra partisinde yükselen isim olmuştu.

İran ile varılan nükleer anlaşmaya şiddetle karşı çıkan Pompeo, aynı zamanda basına sızdırdığı belgelerle ABD Ulusal Güvenlik Ajansı’nın (NSA) bazı dinleme faaliyetlerini ortaya çıkaran Edward Snowden’ın vatan haini olduğunu ve idam edilmesi gerektiğini savunuyor.

Pompeo’nun Türkiye ziyaretini ilginç kılan bir diğer ayrıntıysa Pompeo’nun 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında attığı bir tweet.  CIA Direktörü Pompeo, 16 Temmuz günü Türkiye’yi öven İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif’e Twitter üzerinden şu cevabı vermişti:

“İran da Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın hükümeti kadar demokratik… Her ikisi de İslamcı totaliter bir diktatörlük.”

CIA Direktörlüğü seviyesinde temsil

ABD eski Başkanı Barack Obama, 2009 yılında göreve geldiğinde, ilk deniz aşırı resmi ziyaretini Türkiye’ye yapmıştı. Obama’nın Ankara ziyareti, Türkiye-ABD ilişkileri ve ABD’nin Ortadoğu politikaları açısından oldukça önemli olarak değerlendirilmişti.

obama
(Obama göreve geldiğinde ilk deniz aşırı ziyaretini Türkiye’ye yapmıştı)

Şimdiyse Trump’ın ziyareti beklenirken CIA Direktörü Pompeo’nn gelecek olması Washington-Ankara ilişkileri açısından farklı yorumların yapılmasına neden oldu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.