Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Brezilya’da polis grevi pahalıya mal oldu: 5 günde 90 ölü

Brezilya’nın Espiro Santo eyaletinin başkenti Vitoria kentinde, polis memurları maaşlarının yükseltilmesi için greve gitti. Polislerin greve gitmesi, şehirde güvenlik açığına neden oldu ve çıkan şiddet olaylarında en az 90 kişi hayatını kaybetti.

Brezilya’nın Vitoria şehrinde askeri polisler, yedi yıldan bu yana maaşlarına zam yapılmadığı gerekçesiyle Cumartesi günü greve başladı. Polisler, maaşlarının yükseltilmesinin yanında, ödenmeyen yemek ve mesai ücretlerini ve kullandıkları araçların yenilenmesini talep ediyor. Brezilya’da polislerin grev hakkı bulunmamasına rağmen, polislerin aileleri ve diğer yakınları, askeri polis kışla ve karakollarının girişlerini kapatıp, polislerin göreve gitmesini engelliyor.

Polislerin göreve gidişlerinin engellenmesi ise şehirde büyük bir güvenlik açığı oluşturmuş durumda. Şehirde 5 gün içerisinde en az 90 cinayet rapor edildi. Şehirde güvenlik açığı nedeniyle okullar, idari birimler, banka şubeleri ve alışveriş merkezleri kapalı kalırken, sağlık kuruluşları görev yapmakta zorlanıyor.

https://www.youtube.com/watch?v=L6RxDvh3xXc

Ordu birlikleri şehre gönderildi

Şehirdeki güvenlik durumunun bozulması üzerine eyalet yönetimi ordu birliklerinin şehirde görev yapmasını talep etti. Bunun üzerine federal hükümet 1000 askeri şehre gönderirken, diğer eyaletlerden de 200 özel harekat askeri şehre geldi. Ancak ordu birliklerinin yardıma gelmesi şehirdeki asayiş sorununu henüz çözememişe benziyor. Espiro Santo eyaleti valisi Cesar Colnago, yardıma gelen birliklerin yeterli olmadıklarını söyleyerek daha fazla asker talep etti. Öte yandan eyalet hükümeti yetkilileri ve grev yapan polislerin temsilcilerinin Cuma günü bir araya gelmesi bekleniyor.

Şehirde bir yandan polislerin grevi ve polis yakınlarının  protestoları sürerken, diğer yandan da şehir sakinleri polislerin görev yapmamasını protesto ediyor. Federal hükümetin şehre gönderdiği askerler, dün göstericilerle polis yakınları arasında çıkan arbedeye göz yaşartıcı gazlarla müdahale etti.brzilya polis1

Başkentte de polisler meclisi bastı

Vitoria kentinde bunlar yaşanırken, ülkenin başkenti Brasilia’da da başka bir polis protestosu yaşandı. Emeklilik reformuyla ilgili yasa tasarısını protesto eden polisler Temsilciler Meclisi binasını bastı. Anadolu Ajansı’nın haberine göre Brezilya Polis Memurları Birliği üyesi 3 bin kadar polis, Meclis binasının içerisine girmeye çalışırken Meclis’in güvenlik birimleri, protestoculara biber gazıyla müdahale etti. Kapıları bariyerlerle kapatan güvenlik memurları, polislerin içeri girmesini engelledi. Yeni emeklilik yasası, emeklilik yaşı ve emeklilik yardımı hesaplamalarında değişiklik öngörüyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.