Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Ukrayna’da ayrılıkçıların lideri Givi öldürüldü

Ukrayna’nın doğusundaki Rusya yanlısı ayrılıkçı güçlerin askeri liderlerinden “Givi” lakaplı Mihail Tolstykh, Donetsk kentindeki ofisinde öldürüldü.

Ukrayna’nın doğusundaki bölgelerin Rusya’ya katılmasını sağlamak için Ukrayna güçleriyle çatışan ayrılıkçıların en önde gelen liderlerinden ve “Givi” olarak bilinen Mihail Sergeyeviç Tolstykh, ofisine yapılan bir roket saldırısı sonucunda hayatını kaybetti. Ayrılıkçılara yakınlığıyla bilinen Donetsk Haber Ajansı, olayın bir terör saldırısı olduğunu iddia ederek, 35 yaşındaki Givi’nin ölümünü doğruladı.

Rusya yanlılarının kontrolünde olan ancak uluslararası kamuoyu tarafından tanınmayan “Donetsk Halk Cumhuriyeti”nin Savunma Bakanlığı, suikastın ardında Kiev yönetiminin olduğunu iddia ederken, olayla ilgili Kremlin’den de açıklama geldi. Kremlin sözcüsü Dimitri Peskov, Givi’nin ölümünün ardından yaptığı açıklamada, suikastı, “bölgeyi istikrarsızlaştırma çabası” olarak niteledi. Ukrayna Ordu sözcüsü Leonid Matjuchin ise, Givi’nin mahkeme önüne çıkmadan ölmesinden üzüntü duyduğunu söyledi.

Givi’nin ölümü, Ukrayna’nın doğusundaki Donetsk şehrinin Avdiyevka sanayi bölgesinde, ayrılıkçılarla Ukrayna ordusu arasında çatışmaların yeniden başlamasının hemen sonrasında yaşandı. Bölgede daha önce de, aralarında Arsen Pavlov, Pavel Dremov, Aleksey Mosgovoy gibi önde gelen ayrılıkçı askeri liderler suikastlerle öldürülmüştü. Ukrayna yönetimi bölgedeki askeri liderleri “terörist” olarak tanımlıyor ve bu liderlerle barış görüşmesi yapmayı reddediyor.

Birleşmiş Milletler rakamlarına göre 2014 yılından bu yana Ukrayna’daki çatışmalarda 10 binden fazla insan yaşamını yitirdi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.