Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Dakota yerlilerinden çağrı: Bu son şansımız!

ABD’de geçtiğimiz aylarda büyük protestolara neden olan ve bir önceki başkan Barack Obama’nın talimatıyla durdurulan Kuzey Dakota Boru Hattı Projesi, yeni başkan Donald Trump tarafından canlandırılmak isteniyor. Donald Trump’ın göreve gelir gelmez projenin devamı yönünde talimat vermesi nedeniyle protestolar da yeniden alevlenmeye başladı.

ABD’nin yeni başkanı Donald Trump, göreve başladığı ilk hafta, bir önceki başkan Obama’nın durduğu projenin yeniden başlatılması için bir kararname imzalamıştı. İngiliz Independent gazetesinin internet sitesindeki habere göre, ABD Ordusu’nun Mühendislik Birimi de inşaatın başlaması için gereken izni vermişti. Projenin üstlenicisi olan ve Trump’ın da hissedarlarından bir olduğu Energy Transfer Partner şirketinin sözcüsü Vicky Granado, projeye derhal başlayacaklarını açıkladı ve boru hattının 83 gün içerisinde işler hale gelmesini beklediklerini söyledi.

Yerliler uluslararası acil eylem çağrısı yaptı

Boru hattını geçeceği Standing Rock bölgesinde yaşayan Sioux yerlileri ise bir yandan hukuk  mücadelelerine devam ederken, diğer yandan protesto gösterilerini sürdürüyor. 7 Şubat’ta  tüm dünyada eylem ve dayanışma çağrısı yapan Sioux kabilesi, Perşembe günü ise Twitter hesabı üzerinden, kazı çalışmalarının başladığını bildirdi. Kabile, hukuki açıdan tüm opsiyonların tükenmek üzere olduğunu ve bunun son şansları olduğunun altını çizerek, dünyanın her yerinden çevrecileri ve aktivistleri kampa davet etti. Suhakki.org sitesinin verdiği bilgiye göre, Sioux yerlilerinin başını çektiği aktivistler, hukuki sürecin devam edebilmesi için maddi yardım da talep etti. Yerlilerin temsilcileri ayrıca, Amerika’nın tüm yerli halklarını ve kendilerini destekleyen çevrecileri 10 Mart’ta Washington’da toplanmaya çağırdı.

dakota1

dakota4

Bölgede, Eylül ayında başlayıp eski başkan Obama’nın projeyi durdurduğu Aralık ayına kadar düzenlenen gösterilerde, polis sert müdahalelerde bulunmuş, çok sayıda protestocu yaralanırken, 700 kişi gözaltına alınmıştı.

Dakota Boru Hattı Projesi (DAPL- Dakota Access Pipeline) nedir?

Kuzey Dakota’nın petrolünü ABD’nin güney eyaletlerine, oradan da Meksika Körfezi’ne taşıması planlanan projeyi Energy Transfer şirketi üstleniyor. Dört eyaletten geçmesi planlanan boru hattı 1886 kilometre uzunluğunda. Günde 500 bin varil petrol taşıyacağı öngörülen projenin değeri 3,8 milyar dolar. Destekçileri, projenin tanker ve demir yoluyla taşınan petrol miktarını, dolayısıyla çevre kirliliğini azaltacağını ve 10 bin kişilik istihdam yaratacağını savunuyor.

Proje neden tepki çekiyor?

Proje güzergâhının bölgedeki yerlilerin kutsal kabul ettikleri su kaynakları ve topraklar üzerinden geçmesi nedeniyle, protestolarda başı bölgenin yerli halkları çekiyor. Protesto eylemleri gerek ABD’den gerekse ülke dışından, aralarında sanatçı ve siyasetçilerin de bulunduğu çok sayıda çevre aktivisti tarafından da destekleniyor.

Protestoların merkezi, boru hattının geçeceği güzergâh üzerinde bulunan ve çoğunlukla Sioux yerlilerinin yaşadığı Standing Rock bölgesi. Yerli halklar, planlanan projenin bölgedeki temiz su kaynaklarını kirleteceği savunuyor. Ayrıca, boru hattı üzerinde yer alan Missouri nehrinin yerlilerce kutsal kabul edilmesi sorunun kültürel ve dinsel yönünü oluşturuyor. Zira yerliler, kutsal saydıkları nehir ve topraklardan geçen projenin inançlarına bir saldırı olduğu görüşünde.

dakota3

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.