Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Hollanda’da boş kalan hapishaneler kapanıyor

Hollanda’nın küçük bir sorunu var. Ülkenin hapishane nüfusu giderek azalıyor. Bu, dünyadaki genel trendin tam aksini yansıtıyor. Türkiye tam da beş yıl içinde 174 yeni hapishane yapılacağını duyurmuşken, Kuzey Avrupa ülkesinde boş kalan hapishane binalarını değerlendirmek için yeni yollar aranıyor.

Hollanda Adalet Bakanlığı geçtiğimiz günlerde ülkedeki hapishanelerin üçte birinin boş kaldığını duyurdu. Kriminoloji uzmanları bu veriyi, son yirmi yılda düşen suç oranına ve suçlulara yönelik rehabilitasyon politikalarına bağlıyor.

Son 3 yılda yaklaşık 60 hapishanenin 19’unun kapandığı ülkede, hükümetten sızan bilgiler, hapishanelerle ilgili kısıtlamaların devam edileceğini işaret ediyor.

Boş kalan hapishanelerin değerlendirilmesi için çoğu zaman yaratıcı yollara başvuruluyor. Dikenli telleri sökülüp dış duvarları yıkılan eski hapishanelerin mülteciler için eve dönüştürülmesi bunlardan biri. Suçlu nüfusunun yüksek olduğu ülkelere hapishane kiralanması ise Hollanda hükümetinin bulduğu bir başka çözüm oldu.

Kimi kriminoloji uzmanları hapishanelerin boş kalmasını suç oranlarının düşmesine ve özellikle 90’lı yıllarda ülkede talebin üzerinde bina inşa edilmesine bağlıyor. Bir başka faktör ise suça en çok meyilli grup olan 12-18 yaş arası çocukların bilgisayar başında olmaları ve bu nedenle suçtan uzak durmaları. Elektronik takip benzeri gözetim yöntemleri yine hapishanelerin boş kalmasını sağlayan bir başka neden.

Her 100 bin kişiden 61’inin hükümlü durumda olduğu Hollanda, bu istatistikte İskandinav ülkeleriyle benzerlik gösteriyor. ABD ise hükümlü oranının yüksekliği ile dikkat çekiyor: Her 100 bin kişide 666. Avrupa’da nüfusuna oranla en fazla kişinin hapishanede olduğu ülkeler Arnavutluk, Belçika, Fransa, Yunanistan, Macaristan ve İspanya.

Hollanda’daki umut verici durum paradoksal şekilde hapishane çalışanlarını tedirgin ediyor. Ülkede önümüzdeki 4 yıl içinde 2600 hapishane çalışanının işsiz kalması söz konusu. Hapishane Çalışanları Sendikası yetkilisi Frans Carbo,  hapishanelerin kapatılmasını cimriliğe bağlıyor: “Hapishaneler kapatılırsa birkaç yıl içinde yenileri açılmak zorunda kalınacak.” Kimi emniyet görevlileri ise  hapishanelerin boşluğunun suçla mücadele başarısından daha çok polis faaliyetlerinin zayıflığından ve suçların genellikle rapor edilmemesinden kaynaklandığı kanaatinde.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.