Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Almanya’nın yeni cumhurbaşkanı Steinmeier

Almanya’nın yeni cumhurbaşkanı belli oldu. Sosyal Demokrat Partili Dışişleri eski Bakanı Frank-Walter Steinmeier, Federal Seçiciler Kurulu tarafından Almanya’nın 12. Cumhurbaşkanı seçildi.

Frank-Walter Steinmeier, cumhurbaşkanlığına koalisyon partileri olan Hıristiyan Birlik ittifakı (CDU/CSU) ve Sosyal Demokrat Parti’nin (SPD) uzlaşmasıyla aday gösterilmişti. Koalisyonda yer almayan Hür Demokrat Parti (FDP) de Steinmeier’in adaylığını desteklemişti.

Cumhurbaşkanını seçmek için toplanan Federal Seçiciler Kurulu’nun 1260 üyesinin 931’i oyunu Steinmeier yönünde kullandı. Böylece 61 yaşındaki Steinmeier diğer dört adayı geride bırakarak Almanya’nın 12. Cumhurbaşkanı seçildi. Steinmeier, cumhurbaşkanlığı görevini 18 Mart’ta, Cumhurbaşkanı Joachim Gauck’tan devralacak.

Almanya’da cumhurbaşkanını, üyelerini Meclis üyeleri, eyalet temsilcileri ve vatandaşların oluşturduğı 260 üyeli Federal Seçiciler Kurulu seçiyor. Koalisyon partilerinin ortak aday çıkarması nedeniyle seçimlerde herhangi bir sürpriz beklenmiyordu. Steinmeier’in dışındaki dört adaydan Korsan Partili Engelbert Sonneborn 78 oy alırken, sağ popülist Almanya için Alternatif Partisi (AfD) adayı Albrecht Glaser 75, Sol Parti’nin adayı Christoph Butterwegge 66 ve Özgür Seçmenler’in adayı Alexander Hold 54 oy aldı.

Frank-Walter Steinmeier kimdir?

1956 yılında Detmold şehrinde doğan Frank-Walter Steinmeier hukuk ve siyaset bilimi öğrenimi gördü. 20 yıldan bu yana aktif siyasette birçok üst düzey pozisyonda görev alan Steinmeier, başbakanlık müsteşarlığı ve meclis grup başkanlığı yaptıktan sonra, 2005-2009 ve 2013-2017 olmak üzere iki farklı dönemde dışişleri bakanlığı yaptı. 2009 yılında Sosyal Demokrat Parti’nin başbakan adayı olarak seçimlere giren ve kaybeden Steinmeier o dönem eleştiriler alsa da, Almanya’nın en sevilen siyasetçilerinden biri olarak görülüyor. Steinmeier evli ve bir kız çocuğu babası.

Steinmeier Türkiye’ye karşı ılımlı tavrıyla tanınıyor

Frank-Walter Steinmeier uzun yıllardır hem iç politikada Türk kökenli göçmenlere, hem de dış politikada Türkiye’ye olumlu tavırlarıyla biliniyordu. 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında Türkiye’ye karşı daha eleştirel bir tavır alan Steinmeier, buna rağmen Türkiye’nin Avrupa Birliği’yle müzakerelerinin askıya alınmasını isteyen, başını Avusturya’nın çektiği ülkelere geçit vermeyen bir politika izledi. Her ne kadar Almanya’da cumhurbaşkanının yetkileri geniş olmayıp, cumhurbaşkanlığı büyük ölçüde sembolik bir makam olarak kalsa da; Steinmeier döneminin, Türkiye’ye sert eleştiriler yönelten selefi Gauck dönemine göre, iki ülke ilişkilerine daha fazla olumlu katkı yapması bekleniyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.