Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Hava kirliliği İstanbul’da akciğer kanseri riskini yüzde 21 arttırdı

Hava kirliliği dünya çapında insanlar açısından birçok hastalığı tetikleyici etki yaratıyor. Son açıklanan raporlar hava kirliliğine bağlı ya da bu nedenle tetiklenen ölümlerin arttığını gösteriyor. İstanbul’da da bu nedenle hastalık riskleri artıyor.

1

Greenpeace, Sağlık Ölçümleri ve Değerlendirme Enstitüsü’nün (IHME) “Küresel Hastalık Yükü” projesindeki risk analizleri ile Dünya Sağlık Örgütü’nün yıllık ortalama ince parçacıklı madde seviyelerini (PME 2.5s) birleştirerek, dünyadaki 3 bin şehrin hava kirliliği seviyelerine göre artan ölüm riski oranlarını hesapladı. Buna göre İstanbul’un risk grafiği şu şekilde:

g2

Grafikte çocuklarda görülen alt solunum yolları hastalığının, İstanbul’daki hava kirliliği nedeniyle yüzde 27 arttığı görülüyor. Öte yandan toplum arasında KOAH olarak bilinen Kronik obstrüktif akciğer hastalığı riski yüzde 16 oranında artmış durumda.

Akciğer kanserine yakalanma oranı %21 arttı

Grafikteki diğer veriler, İstanbul’da yaşayanların önemli hastalıklara yakalanma oranlarının korkutucu biçimde yükseldiğini gözler önüne seriyor. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre 2015 yılında kansere bağlı 8.8 milyon kanser hastası ölümünün 1.7 milyonu akciğer kanseri nedeniyle gerçekleşti. İstanbul’da hava kirliliği nedeniyle akciğer kanserine yakalanma oranı yüzde 21 artmış durumda.

İstemik kalp hastalıkları ve inme oranlarına bakıldığında tablo daha da kötüleşiyor. Bu iki hastalığa yakalanma oranı sırasıyla yüzde 65 ve yüzde 75 oranında artmış durumda.

Dünya Sağlık Örgütü’nün hava kirliliği veri tabanına göre şehirlerde yaşayan insanların yüzde 80’i Dünya Sağlık Örgütü’nün belirlediği yaşanabilir koşullardan daha kötü havaya maruz kalıyor. Bu oran düşük ve orta gelir seviyesindeki ülkelerde %98’e yükseliyor.

NASA: Son 10 yılda İstanbul’daki hava kirliliği yüzde 50 arttı

Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), 2015 yılının Aralık ayında uydu haritaları sayesinde yaptığı tespitlerde son 10 yılda İstanbul’daki kontrolsüz büyüme ile havadaki solunumu kirleten azot dioksit oranının yüzde 50 oranında arttığını açıklamıştı. NASA, ABD ve Batı Avrupa’da ise kirlilik oranlarının uygulamaya sokulan yeni yönetmelikler sayesinde 10 yıl öncesine göre yüzde 20 ile 50 arasında azaldığı söylemişti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.