Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Almanya’da Diyanet imamlarının evlerinde polis araması

Alman polisi, Diyanet İşleri Türk İslam Birliği’ne (DİTİB) bağlı çalışan dört imamın evine, casusluk soruşturması kapsamında operasyon düzenledi. Operasyon MİT Müsteşarı Hakan Fidan’ın Almanya ziyaretinin hemen ardından gerçekleşti.

Çarşamba günü sabah saatlerinde, Almanya Federal Emniyet Teşkilatı’na mensup polisler, Kuzey Ren-Vestfalya ve Rheinland-Pfalz eyaletlerinde, DİTİB’e bağlı çalışan dört imamın evine operasyon düzenledi. Operasyon emrini veren Federal Başsavcılık, DİTİB’e bağlı imamların Türkiye lehine casusluk yaptıkları iddiasıyla uzun zamandır soruşturma yürütüyordu.

Der Spiegel dergisinin internet sitesindeki habere göre Almanya’da görev yapan DİTİB’e bağlı imamlar ve din işleri ataşelerinin yanı sıra, bazı öğretmenler de, Almanya’daki Türk kökenliler arasındaki Fethullah Gülen yanlılarını fişliyor ve isimlerini Ankara’ya bildiriyor. Haberde verilen bilgilere göre, operasyonun başlangıcı Yeşiller Partisi’nin din işlerinden sorumlu milletvekili olan Volker Beck’in suç duyurusuna dayanıyor. Beck, Aralık ayında Federal Başsavcılık’a casusluk iddialarıyla ilgili çok sayıda belge teslim etmişti.

DİTİB geçtiğimiz günlerde suçlamalara karşı yaptığı ilk açıklamada casusluk iddialarının “gerçeklikten uzak” olduğunu savunmuştu. Daha sonra yapılan başka bir açıklamada ise, kendilerine bağlı çalışan imamlara gönderilen bir genelgenin, bazı imamlarca yanlış yorumlandığı ifade edilmişti.

Der Spiegel sitesindeki habere göre, soruşturmada söz konusu fişleme faaliyetinin bir gizli servis eylemi olarak değerlendirilip değerlendirilemeyeceği en can alıcı nokta olarak ortaya çıkıyor. Fişleme faaliyeti “gizli servis eylemi” olarak değerlendirildiği taktirde, hakkında soruşturma yürütülen imamlar, resmi olarak istihbarat teşkilatına mensup olmasalar dahi Alman Ceza Kanunu’nun 99. maddesinde düzenlenen “yabancı bir ülke adına casusluk yapmak” suçundan cezaya çarptırılabilirler.

DİTİB’den açıklama geldi

Operasyonların ardından DİTİB’in Köln’deki Genel Merkezi’nden yazılı bir basın açıklaması yapıldı. Açıklamada şu ifadeler kullanınldı:

“Federal ‎Başsavcılığın talimatı ile bugün ‎Kuzey Ren Vestfalya ve ‎Renanya-Palotina’daki ‎‎(Rheinland-Pfalz) dört din ‎görevlisinin ikametgahında arama ‎yapılmıştır.‎

Soruşturmalar ne DİTİB ‎teşkilatına, ne DİTİB ‎çalışanlarına ne de DİTİB ‎camilerine karşı ‎yürütülmektedir. Federal ‎Başsavcılığın bilgilerine göre ‎dört din görevlisi bilgi ‎toplamakla ve başkalarına ‎ulaştırmakla suçlanmaktadır. ‎Soruşturmalar kapsamında ‎Federal Başsavcılık dört ‎ikametgahın aranması talimatını ‎vermiş ve uygulatmıştır. ‎Burada sözkonusu olan ‎aramaların DİTİB cami dernekleriyle ‎ilgisi yoktur, aramalar sadece ‎özel ikametgahlarda ‎yapılmıştır.‎

DİTİB, Federal Başsavcılık ile ‎derhal iletişime girmiş ve ‎soruşturmaya yardımcı ‎olacağını ‎bildirmiştir.

‎DİTİB’in suçlamarın ortaya ‎çıkmasından hemen sonra ‎olayın ‎aydınlatılması için ‎ yoğun çaba göstermiştir. Buna ‎rağmen din görevlilerinin ‎özel ‎ikametgahlarında yapılan bu ‎aramalar, Müslüman toplumu ‎arasında yanlış anlaşılmaya ve ‎şaşkınlığa sebep ‎olmuştur. ‎

DİTİB, Federal Başsavcılığa, ‎suçlamaların aydınlatılması için ‎yardım etmeye devam ‎edecektir.‎”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.