Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kuyu’dan kurtarılan “Kuyu”nun sağlık durumu ve keyfi yerinde

İstanbul Beykoz’da 70 metrelik su kuyusuna düşen yavru Kangal köpek ‘’Kuyu’’ kurtarıldı. Beykoz Dereseki Mahallesi’nde yaklaşık 30 santimetre 70 metre derinliğindeki kuyuya düşen yavru kangal, 13. günün ardından kurtarıldı.

Hayvan Hakları Konfederasyonu İstanbul Koordinatörü Barış Şengün ile yaptığımız röportaj da Kuyu’nun sağlık durumunun iyi olduğunu belirterek şunları söyledi:

‘’Kuyu’nun sağlık durumu gayet iyi, genel durumu gayet iyi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi köpeği aldı. Fatih’teki Hayvan Hastanesi’ne götürülecek. Hayvan Hastanesi’nde genel kontroller yapıldıktan sonra Beykoz İtfaiyesi’ne sahiplendirme yapılacak. Kuyu artık Beykoz İtfaiyesi’nin Kuyu’su.”

Kuyu Nasıl Kurtarıldı?

https://www.youtube.com/watch?v=Fm7Y_C5O_o0

Kuyu’yu kurtarmak için çok titiz bir çalışma yürütüldüğünü belirten Barış Şengün Kuyu’nun kurtarılma hikayesini şöyle anlattı:

‘’Kuyu 60 ile 70 metrelik bir intifa da maksimum 30 santimetre çapında bir çukurdan aşağı düşmüştü Kuyu. Aşağıda 1.5 metrelik bir dehliz oluşmuş. Orayı yaşam haline getirmişti. Sürekli kuytulara kaçıp, bizim kendisine ulaşmamıza engel oluyordu. Biz dikey hareket kabiliyetine sahiptik, fakat Kuyu dehlizlere kaçtığı için yatay hareket edemiyorduk. Yatayda hareket etme kabiliyeti edinmemiz gerekiyordu. O sebeple bir sistem geliştirdik. Halk diliyle ‘kalorifer borusu’ denilen boruların içinden 60 metre civarındaki boruyu birbirine ekleyerek içinden çelik halat geçirdik. Ucuna da pistonu takarak aşağıda dehlize uzanacak kadar bir mesafe kazandık. Pistonun ucunda bir kement vardı. Onu Kuyu’nun boynuna geçirerek yukarı çıkardık”

Kuyu’nun zarar görmemesi için çalışmalar uzadı

Kuyu’nun düştüğü kuyu çok dar ve değişik ölçülere sahip. Bu durum da Kuyu’ya ulaşılma sürecini uzattı. Şengün bu durumu şöyle anlatıyor:

‘’Kuyunun düştüğü 12.gündü. Çalışmaların başladığının 9.günüydü. Düştüğü kuyu çok dar ve değişken ölçülere sahipti. Aşağı düşen canlının ancak dik olarak yukarı çıkma zorundalığı var. Bu bizi çok yoruyordu. Bunun çok ince çalışmasını yaptık. Dikey hareket kabiliyetine sahiptik. Kuyu ise kuytulara saklanıyordu. Bir süre Kuyu’nun bize gelmesini bekledik. Ama baktık ki, Kuyu bize gelmiyor. Bu sefer bizim Kuyu’ya gitmemiz için bir çalışma başlattık. Süreç sağlıklı yavaş adımlarla ve en az zararı vererek olması için bu kadar beklenildi.

Barış Şengün: “Toplumun Kuyu için, bir yaşam hakkı için nasıl bir araya geldiğini gördük”

Kuyu için binlerce telefon aldığını belirten Barış Şengün, şöyle devam etti: ‘’Artık Türkiye’de hayvan hakları da insan hakları kadar önem kazandı. Toplumun buna bakış açısını gördük. Beni binlerce kişi aradı. Fikri olduğunu bu konuda bir projesi olduğunu bunu hayata geçirmek istediğini gerek fotoğraflarla, gerek çizimlerle, gerek mesajlarla insanlar aktardı. Eğer imkanım olursa bana gönderilen bu fotoğrafları baskı yapacağım. Üzerilerine de mesajları yazacağım. Toplumun Kuyu için bir yaşam hakkı için nasıl bir araya geldiğini, nasıl bir güç oluşturduğunu gördük. ‘’

Barış Şengün ile olan röportajımızın tamamı şu şekilde:

[soundcloud url=”https://api.soundcloud.com/tracks/307836643″ params=”color=ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false” width=”100%” height=”166″ iframe=”true” /]

 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.