Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Yeni sızıntı: Trump’ın ekibi seçim öncesinde defalarca Rus istihbaratçılarla görüşmüş

Donald Trump’ın seçim kampanyasında görevli bazı kişilerin içlerinde istihbaratçıların da olduğu bazı Rus görevlilerle görüşmüş olduğuna dair iddialar gittikçe büyüyor. Son olarak, ABD istihbarat servisinden New York Times’a konuşan dört yetkili, Trump’ın kampanya yetkilileri ile yine Trump’a yakın bazı isimlerin başkanlık seçiminden aylar öncesinden başlayarak mükerrer olarak Rus istihbaratından ve Rusya hükümetinden yetkililerle görüştüğünün tespit edildiğini iddia etti.

Soruşturma devam ettiği için görüşen kişilerin isimlerini ve görüşmelerin ayrıntılarını açıklamaktan imtina eden yetkililer, yalnızca Trump’ın kampanyasını birkaç ay boyunca yöneten Paul Manafort’un  görüşen isimlerden biri olduğunu söylediler.

New York Times’a konuşan yetkililer, seçim kampanyası süresince devamlı olarak yapılan görüşmelerin Turmp kampanyasının yetkilileri ve Rus istihbaratçılarla sınırlı olmadığını; Trump’a yakın başka isimler ile Rusya hükümetine bağlı başka yetkililerin de görüşmelere dahil olduğunu iddia etti.

Dün söz konusu iddialara yanıt veren Manafort, “Bu çok saçma. Bilerek hiçbir Rus istihbarat görevlisi ile konuşmadım ve Rus hükümeti ya da Putin yönetimiyle hiçbir işim olmadı. Konuştuğum insanların üzerinde ‘Ben Rus istihbarat görevlisiyim’ yazmıyordu” dedi.

FBI konuyla ilgili herhangi bir açıklama yapmazken, Beyaz Saray Basın Sözcüsü Sean Spicer, bu sabah iddialara yanıt verdi. Spicer, Trump’ın kampanyasından kimsenin seçim öncesinde Rus yetkililerle irtibat kurmadığına yönelik cevabını yineledi.

Kasım’daki seçimlerden iki gün sonra Rusya Dışişleri Bakanı Yardımcısı Sergey A. Ryabkov, kampanya süresince Trump ekibi ile Rus yetkililer arasında “irtibat olduğunu” söylemişti. Rus Interfax haber ajansına konuşan Ryabkov, “Belli ki, Trump’ın çevresindeki kişilerin çoğunu tanıyoruz” demişti.Trump ekibiyse Ryabkov’un açıklamasını reddetmiş, Trump’ın sözcüsü Hope Hicks “kesin olan bir şey yok” demişti.

Yabancı istihbarat servislerinin iletişimlerini takip eden ABD Ulusal Güvenlik Ajansı’nın (NSA), Trump’la alakalı kişilerle Ruslar arasında rutin telefon görüşmeleri olduğunu tespit etmesinin ardından FBI, NSA’dan, bu telefon görüşmelerine ilişkin olabildiğince fazla bilgi toplamasını talep etmişti. Şu ana kadar FBI’ın Trump’a yakın en az üç kişiyi yakın takibe aldığı biliniyor.

Son olarak New York Times’ın haberine Trump da tepki gösterdi. Söz konusu iddialara Twitter üzerinden yanıt veren Trump, New York Times, Washington Post, MSNBC ve CNN’e sert çıktı:

“Sahte haber medyası, komplo teorileri ve kör nefretiyle çılgına döndü. MSNBC ve CNN izlenmez durumda. FOX&Friends harika!”

“Bu Rus bağlantısı uydurması, Hillary Clinton’ın kampanyasının kaybetmesinin ardındaki birçok hatayı örtbas etme girişimi.”

“İstihbarat servisleri (NSA ve FBI), New York Times ve Washington Post’a yasadışı olarak bilgi sızdırıyor. Aynı Rusya gibi.”

Senatörler “partiler üstü” soruşturma talep ediyor

Öte yandan Trump’ın ulusal güvenik danışmanı Michael Flynn’in dünkü istifasının yankıları sürüyor. Flynn’e dair iddialar ve Flynn’in istifası üzerine konuşan Cumhuriyetçi Parti’den Arizona Senatörü John McCain, Trump’ın Beyaz Saray’ı için “Kim yetkili? Kim siyaset yapıyor? Kim karar veriyor?” diye sordu.

flynn

Dün Senato’daki Demokratlar Flynn’in istifasının, Rusya’nın 2016 seçimlerine dahline dair hikayenin yalnızca ilk kısmı olduğunu iddia ettiler. Senato’daki Demokratların lideri New York Senatörü Chuck Schumer, “Burada partiler üstü bir kriz var” dedi ve “bağımsız ve partiler üstü” bir soruşturma çağrısında bulundu.

Öte yandan Cumhuriyetçi Paul D. Ryan da Flynn ile ilgili konuştu. Ryan, “Başkan yardımcısını ve diğerlerini yanlış yönlendiren bir ulusal güvenlik danışmanı olamaz” dedi.

 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.