Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İranlı yönetmen için Londra’nın en büyük açık hava sineması kurulacak

Londra Belediye Başkanı, Oscar’a aday gösterilen Salesman (Satıcı) filminin Oscar gecesi Londra’nın Trafalgar Meydanı’nda gösterileceğini duyurdu. Filmin yönetmeni Asghar Farhadi, Donald Trump’ın çıkardığı ve yedi ülkeden ABD’ye girişi geçici olarak yasaklayan karar yüzünden Oscar’ı protesto ederek törene katılmayacağını açıklamıştı.

26 Şubat gecesi gerçekleştirilecek Oscar töreni boyunca Trafalgar meydanı, Asghar Farhadi’nin filmi için Londra’nın en büyük açık hava sinemasına dönüştürülecek. Saat farkından dolayı gösterim ödüller dağıtılmadan birkaç saat önce yapılacak.

Altın Palmiye ödüllü yönetmen Mike Leigh dahil Britanya film endüstrisinin önemli isimleri gösterimdeki yerlerini alacak. Gösterime 10 bine yakın kişinin katılması bekleniyor.

Geçtiğimiz ay The Salesman filmiyle Yabancı Dilde En İyi Film Oscar’ına aday gösterilen İranlı yönetmen Asghar Farhadi, Trump’ın kararına rağmen özel bir izinle seremoniye katılabilecek olsa dahi, “Okyanusun iki tarafındaki muhafazakârların” dünyayı benzer şekilde algıladığını ve eylemlerini meşrulaştırmak için “insanların içine korku saldıklarını” söyleyerek ödül törenine gitmeyeceğini açıklamıştı. 1

(İranlı yönetmen Asghar Farhadi)

Bunun ardından, aralarında Julie Chritie, Kevin Macdonald, Keira Knightley, Ridley Scott ve Terry Gilliam gibi oyuncu ve film yapımcılarının olduğu bir grup Westminster Dükü’ne bir mektup yazarak ABD konsolosluğu önünde, Trump’un kararını protesto etmek amacıyla bir perde kurmak için izin istemişlerdi. Bu girişimin ardından Londra Belediye Başkanı Sadiq Khan kendi sitesinden bir açıklama yayınlayarak böyle bir gösterimden memnuniyet duyacağını belirtti.

Farhadi ise yaptığı açıklamada “Ünlü Londra meydanında The Salesman etrafında seyircileri toplamak ayrımcılığa karşı birliğin sembolüdür. Bu paha biçilmez dayanışma organizasyonu için minnettarım” dedi.

Emad ve Rena adında bir çiftin hikayesini konu alan film, çiftin yeni taşındıkları bir apartman dairesinde geçen ve daha önce evde yaşayan kiracılarla ilgili birtakım olayların çiftin hayatını etkilemesini konu alıyor. Başlarına gelen olaylar sonucunda hayatlarında meydana gelen pek çok değişimin nedenleri izleyiciye sunuluyor. Emad ve Rena’nın üzerinde kurulan toplumsal baskının anlatıldığı filmde, İranlı yönetmen genel olarak toplumsal algılar ve  bunların sonuçları üzerinde duruyor.

 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.