Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Trump bilgi sızdıran istihbaratçılara sert çıktı: “Bu yaptığınız suç!”

New York Times ve Washington Post’a ABD istihbarat görevlilerinin dün sızdırdığı bilgilerin yankıları sürüyor. Dün New York Times ve Washington Post’a Twitter üzerinden yüklenen ABD Başkanı Donald Trump, İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu ile birlikte düzenlediği basın toplantısında da konuya değindi.

“İstihbarattan belgeler sızdırılıyor” diyen Trump şöyle konuştu: “Bu suç teşkil eden bir eylem. Ben göreve gelmeden önce de yapılıyordu, şimdi de yapılıyor. Demokratların Hillary Clinton ile yaşadığı büyük yenilgiyi örtbas etmeye çalışıyorlar.”

Rusya bağlantısına ilişkin iddiaların Demokratların komplo teorisinden başka bir şey olmadığı görüşünü yineleyen Trump, medyanın Clinton’un kampanyası boyunca yaptığı hataları unutturmaya çalıştığını söyledi. Medyanın Michael Flynn’e oldukça adaletsiz bir şekilde muamele ettiğini söyleyen Trump, sızıntıların “yasadışı” olduğunun tekrar altını çizdi.

Dün konuyla ilgili Tweet de paylaşan Trump, “Buradaki asıl skandal, gizli bilgilerin ‘istihbarat’ tarafından yasadışı bir şekilde şeker dağıtır gibi dağıtılması. Bir Amerikalı böyle yapmazdı!”

Trump’ın çalışma bakanlığı için önerdiği Puzder adaylıktan çekildi

Öte yandan, Trump’ın çalışma bakanlığı için önerdiği, fast food zincirleri Carl’s Jr. Ve Hardee’s’in CEO’su Andrew Puzder dün adaylıktan çekildiğini açıkladı. Puzder’in bu kararı Cumhuriyetçi Senatörlerin desteğini kaybetmesi nedeniyle olduğu söyleniyor. Kayıt dışı bir şekilde temizlikçi çalıştırdığının ortaya çıkması, Çalışma Bakanlığı görevine aday gösterilen Puzder’i eleştirilerin hedefi haline getirmişti.

puzder
(CKE Restaurants Holding’in CEO’su Andrew Puzder)

Ulusal Güvenlik Danışmanı Flynn’in istifası sonrasında Puzder’in de adaylıktan çekilmesi, Trump’ı daha da sıkıntıya sokmuşa benziyor. Beyaz Saray’dan herhangi bir açıklama yapılmazken, Puzder yaptığı açıklamada “aday gösterilmekten onur duyduğunu” söyledi. Puzder, “Yönetimde görev almayacağım fakat Başkan’ı ve son derece vasıflı ekibini tamamen destekliyorum” dedi.

Puzder’in asgari ücretin arttırılması ve fazla mesai ücretleri konusundaki aleyhte tutumu eleştirilere sebep olmuştu. Aynı zamanda Senato ve Temsilciler Meclisi’nin bazı üyeleri Puzder’i cinsiyetçi olmakla da itham etmişti. Ancak, Puzder’in evinde kayıt dışı bir şekilde bir temizlikçi çalıştırdığının ortaya çıkması Cumhuriyetçi Senatörlerin de desteğini kaybetmesine neden oldu. Trump’ın Puzder’in yerine kimi aday göstereceği ise belirsizliğini koruyor.

ABD Savunma Bakanı Mattis’den NATO’ya gözdağı

ABD Savunma Bakanı James Mattis ise, göreve geldikten sonra NATO müttefiklerine yaptığı ilk konuşmada, ABD’nin NATO’ya bağlılığının azalabileceğinin sinyallerini verdi. Mattis, NATO ülkelerine savunma harcamalarını artırmaya ilişkin taahhütlerini yerine getirmeleri çağrısı yaptı, aksi takdirde ABD’nin İttifak’a karşı taahhütlerini azaltabileceği uyarısında bulundu.

mattis
(ABD Savunma Bakanı James Mattis)

Mattis “ABD sorumluluklarını yerine getirecektir, ama uluslarınız ABD’nin İttifak’a taahhütlerini azalttığını görmek istemiyorsa, her biriniz ortak savunmamız için desteğinizi göstermelisiniz” dedi.

Brüksel’de ilk kez katıldığı NATO Savunma Bakanları toplantısında konuşan Mattis “Amerikalı vergi mükellefleri Batı değerlerinin savunulması adına bu orantısız paylaşımın yükünü taşımaya devam edemez” dedi ve ekledi: “Amerikalılar, çocuklarınızın güvenliği için sizden daha fazla çaba gösteremez.”

 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.