Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

6 ay içinde kıtlıktan 20 milyon kişi ölebilir

Birleşmiş Milletler Gıda Programı Baş Ekonomisti Arif Husain’e göre, 6 ay içinde yaşanabilecek 4 ayrı kıtlık nedeniyle 20 milyon kişinin hayatı tehlikede.

Savaşlar ve kuraklığın yiyeceğe ulaşma güçlüğünü beraberinde getirdiği Yemen, Kuzeydoğu Nijerya, Güney Sudan ve Doğu Afrika’da milyonlarca insanın hayatına mal olabilecek bir kıtlık kapıda. Reuters’a konuşan Birleşmiş Milletler Gıda Programı Baş Ekonomisti Arif Husain, “Dünya Gıda Programı’nda geçirdiğim yaklaşık 15 yıldır ilk defa dört ayrı bölgede aynı anda kelimenin tam anlamıyla kıtlıktan bahsediyoruz” diyor.

“21’inci yüzyılda hala kıtlıklar yaşandığına inanmak çok zor. 20 milyon insandan bahsediyoruz, üstelik sadece 6 ay içinde…” diyen Arif Husain’e göre yüksek seviyede insani yardım yapılmasına rağmen, yiyeceğe olan talebin hızla arttığı bu bölgelerdeki ihtiyaçların karşılanması mümkün görünmüyor.

2011 yılında 260 bin kişinin açlık nedeniyle hayatını kaybettiği Somali’de kıtlığın beklendiği kadar şiddetli olmayacağına dair bir umut ışığı olsa da, şimdiden başkent Mogadishu’da gıda fiyatları yıl başına kıyasla yüzde 25 arttı. Yemen’de bir süre önce resmi olarak acil durum ilan edildi. Milyonlarca insanın Boko Haram’dan kaçtığı; ticaretin, alışverişin hatta hareket etmenin mümkün olmadığı Nijerya’nın Borno kentinde ise insanlar yardımlar dışında yiyeceğe ulaşamıyor.

İnsanların sürekli olarak gıdaya ulaşmakta zorluk yaşadığı ve kaynakların yetersiz olduğu başka bölgeler de olduğunu hatırlatan Arif Husain “Kıtlık ilan ettiğimizde, bu zaten birçok insanın çoktan ölmüş olduğu anlamına geliyor” diyor ve ekliyor: “Emin olmak için beklemeye devam edersek çok fazla insan ölecek.”

2400

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.