Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Latin Amerika ülkeleri dev yolsuzluk soruşturması için birleşti

Latin Amerika ülkeleri, mevcut ve eski devlet başkanlarını da içeren yolsuzluk soruşturmasıyla çalkalanıyor. Brezilyalı Odebrecht inşaat şirketiyle ilgili yolsuzluk ve rüşvet iddialarının, sınırları aşıp birçok Latin Amerika ülkesine yayılmasının ardından bölge ülkeleri, söz konusu iddiaları soruşturmak amacıyla birlikte hareket etmeye karar verdi.

İnşaat, petrokimya ve mühendislik gibi alanlarda faaliyet gösteren Brezilya merkezli Odebrecht şirketinin; aralarında devlet başkanları, siyasiler, üst düzey memurlar ve işadamlarını içeren birçok kişiye, şirket lehine hukuki düzenlemelerde bulunulması için toplam olarak 800 milyon dolara yakın rüşvet verdiği iddiaları hakkındaki soruşturmalar sürüyor. 2014 yılında Brezilya’da başlayan soruşturmada geçen bilgilerin diğer Latin Amerika ülkelerini de işaret etmesiyle iddialar tüm kıtayı kapsayacak yeni bir boyuta taşındı. Soruşturmayla ilgili iddiaların kamuoyuna yansıması, dosyada adı geçen, başta Brezilya, Panama ve Peru olmak üzere pek çok ülkede protesto gösterilerine de sebep oluyor. Soruşturmanın bitmesinin ardından kamuoyuna açıklanacak bilgi ve belgelerin, adı geçen Latin Amerika ülkelerinde, daha büyük siyasi krizlere yol açmasından endişe ediliyor.

Bölge ülkelerinin savcıları işbirliği yapıyor

Soruşturmada geçen iddiaların sınır aşan nitelikte olması nedeniyle 11 Latin Amerika ülkesi hukuki işbirliğine gitme kararı aldı ve “Brasilia Yolsuzluğa Karşı Uluslararası İşbirliği Deklarasyonu” adında bir belgeye imza atıldı. Ayrıca, Brezilya Federal Başsavcılığı’nın davetiyle, Brezilya’nın başkenti Brasilia’da, Arjantin, Ekvador, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Kolombiya Peru, Venezüela, Meksika, Panama ve Şili’nin yanında Portekiz’den de cumhuriyet savcılığı yetkilileri, soruşturmaları işbirliği içinde yürütmek için “Soruşturmacılar Zirvesi”nde toplandı. Toplantıdan sonra açıklama yapan Brezilya Federal Cumhuriyet Başsavcısı Rodrigo Janot, Odebrecht şirketiyle yapılan gizlilik anlaşması nedeniyle, 1 Haziran’a kadar soruşturma ile bilgilerin kamuoyuyla paylaşılmayacağını açıkladı. Latin Amerika ülkelerinin temsilcileri bugün bir kez daha bir araya gelecekler.

Yolsuzluk soruşturmasının gelişimi

Söz konusu yolsuzluk ve rüşvet soruşturmasının geçmişi 2014 yılındaki, devlete ait petrolcülük şirketi niteliğindeki Petrobras ile ilgili, Brezilya tarihinin en büyük yolsuzluk, ihaleye fesat karıştırma ve kara para aklama skandalına kadar dayanıyor. Açılan davanın sonunda şirketin birçok yöneticisi ve bazı siyasetçiler hapis cezası alırken, yürütülen soruşturma çerçevesinde Brezilya eski Devlet Başkanı Lula da Silva da sorgulanmış ve evinde arama yapılmıştı. Ayrıca skandal, kendisi de şirketin eski yöneticilerinden olan, o dönemdeki Brezilya Devlet Başkanı Dilma Rousseff’in de koltuğuna mal olmuştu. İki eski devlet başkanı da suçlamaları reddedip, davanın siyasi saiklerle açıldığını savunmuşlardı. Petrobras yöneticilerine rüşvet ödediğine hükmedilen Odebrecht şirketinin sahibi Marcelo Odebrecht ise, 8 Mart 2016’da 19 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.

Brezilya’nın en büyük inşaat şirketi Odebrecht, Arjantin’den Meksika’ya kadar birçok Latin Amerika şirketinde gerçekleştirmek istediği dev altyapı ve konut projelerine gereken izinleri sağlamak için devlet adamları ve siyasetçilere, şirket lehine hukuki düzenlemler yapılması ve kolaylıklar sağlanması için yüz milyonlarca dolar rüşvet dağıtmakla suçlanıyor. Soruşturma kapsamında son olarak geçen hafta, 2001-2006 yılları arasında Peru Devlet Başkanlığı görevini yürüten Alejandro Toledo hakkında uluslararası yakalama kararı çıkarılmıştı. Toledo’nun nerede olduğu henüz bilinmezken, Toledo’dan sonraki Devlet Başkanı Alan Garcia’nın da soruşturmada adı geçiyor.

Önemli isimler zan altında

Soruşturmayla ilgili olarak Latin Amerika ülkelerinden pek çok önemli siyasetçi de zan altında. Bunlar arasında Brezilya’nın mevcut Devlet Başkanı Michel Temer, eski devlet başkanları Dilma Rousseff ve Lula da Silva, Kolombiya’nın Nobel Barış Ödülü sahibi mevcut Devlet Başkanı Juan Manuel Santos, Panama eski Devlet Başkanı Riccardo Martinelli de var. Soruşturma kapsamında, 77 Odebrecht şirketi yöneticisinin de, cezalarında indirime gidilmesi karşılığında itirafçı oldukları da gelen diğer bilgiler arasında.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.