Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Münih Güvenlik Konferansı yoğun bir gündemle başladı

53. Münih Uluslararası Güvenlik Konferansı 17-19 Şubat tarihleri arasında Almanya’da düzenleniyor. Suriye iç savaşı, Brexit, Donald Trump’ın başkan seçilmesi ve NATO’nun geleceği gibi birçok konunun konuşulacağı konferansta Türkiye’yi Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu temsil ediyor.

30 Devlet ve Hükümet Başkanı, 80 Dışişleri ve Savunma Bakanı ve 1000’e yakın parlamenterin katılacağı 53. Münih Uluslararası Güvenlik Konferansı bugün başladı. Konferansa katılacak isimler arasında ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Almanya Başbakanı Angela Merkel, Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Donald Tusk ve NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg var.

Üç gün sürecek toplantıların gündemi bu yıl oldukça yoğun. Masaya yatırılacak konular arasında, Donald Trump’ın ABD Başkanı seçilmesi sonrası ABD dış politikası, Brexit süreci, Suriye ve Ortadoğu’daki gelişmeler, Batı dünyasında yükselen aşırı sağ ve popülist akımlar, Pasifik’teki Çin-ABD gerilimi, Ukrayna krizi, NATO’nun geleceği ve mültecilerle ilgili sorunlar var.

münih4

Sadece Kuzey Kore davetli değil

Konferans, dünyanın dört bir yanından politikacı, bürokrat, güvenlik uzmanı, uluslararası örgüt temsilcisi ve araştırmacıları buluşturuyor ve dünyanın karşı karşıya olduğu güncel güvenlik sorunları ve krizleri hakkında analizler ve çözüm yolları üretilmesine katkıda bulunmayı amaçlıyor.

Münih Güvenlik Konferansı Başkanı Wolfgang Ischinger, konferans öncesinde bir basın toplantısı düzenledi. Deutsche Welle’nin haberine göre, Ischinger bu seneki konferansın, gündemdeki konular açısından son yıllarda gerçekleşen en yoğun konferans olacağını söyledi. Ischinger ayrıca, konferansa sadece Kuzey Kore’nin davet edilmediğini de sözlerine ekledi.

ABD Yönetimi görücüye çıkıyor

Konferansta gözler, yeni ABD yönetiminin temsilcilerinin üzerinde olacak, zira Münih’teki toplantılar, ABD Yönetimi’nin ilk uluslararası toplantısı niteliğini taşıyor. Konferansta ABD’yi Başkan Yardımcısı Mike Pence ve Savunma Bakanı James Mattis temsil ederken, Cumhuriyetçi Parti’nin önde gelen isimlerinden ve eski başkan adayı John McCain de konferansa katılacak.

Konferans nedeniyle güvenlik en üst düzeyde

Münih Güvenlik Konferansı, organizasyona adını veren Almanya’nın Bavyera eyaletinin başkenti olan Münih şehrindeki Bayerischer Hof Oteli’nde düzenleniyor. Konferans nedeniyle çok sıkı güvenlik önlemleri alındı. Şehrin, otelin bulunduğu bölgesinde 4 bin polis görev yapacak. Ayrıca konferans nedeniyle, Münih şehrinde çok sayıda protesto gösterisinin düzenlenmesi bekleniyor.

Konferansın geçmişi

“Askeri Bilimler Buluşması” adı altında ilk kez 1963 yılında düzenlenen konferansın kurucusu, Hitler karşıtı direniş hareketi içerisinde de yer almış olan Alman yayıncı Ewald-Heinrich von Kleist-Schmenzin’di. ABD-Avrupa ilişkilerini geliştirmek amacıyla yapılan ilk konferansa, aralarında Almanya eski Başbakanı Helmut Schmidt ve ABD Dışişleri eski Bakanı Henry Kissinger’ın da bulunduğu 60 kişi katılmıştı. 1990 yılından itibaren eski Doğu Bloku ülkelerinin de dahil olduğu konferansın finansmanının büyük kısmını Almanya Hükümeti karşılıyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.