Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Martin Schulz Almanya’daki seçim yarışında dengeleri değiştirdi

Avrupa Parlamentosu eski Başkanı Martin Schulz’un Sosyal Demokrat Parti’nin (SPD) Başbakan adayı olmasının ardından, parti anketlerde hızlı bir yükselişe geçti. Son yayınlanan bir ankete göre, Sosyal Demokratlar’ın oy oranı 10 yıldan bu yana ilk kez Başbakan Angela Merkel’in partisinin de dahil olduğu Hıristiyan Demokrat ittifakını geride bıraktı.

Emnid araştırma şirketinin hafta sonu yayınlanan son anketine göre Sosyal Demokrat Parti, Yeşiller ve Sol Parti’nin toplam oy oranı, seçimlere birlikte giren Hıristiyan Demokrat İttifakı’nın (CDU/CSU) oy oranını geçmiş görünüyor. Schulz, sadece liderler bazında yapılan anketlerde de, Angela Merkel’in en az 10 puan önünde görünüyor. Anketin ortaya koyduğu oy oranları ise üç partili bir sol koalisyonu şimdiden gündeme getirmiş durumda.

Sosyal Demokratlar ilk sırada, barajı 6 parti geçiyor

Yayınlanan anketin sonucuna göre SPD yüzde 33 ile ilk sırada yer alırken, CDU/CSU yüzde 32’ye geriledi. Sağ popülist, ırkçı, Müslüman ve göçmen karşıtı söylemleriyle siyasi tartışmaların odağı olan Almanya için Alternatif Partisi (AfD), yüzde 9 oy oranıyla son bir yıl içindeki en düşük seviyeye gerilese de yine Almanya’nın üçüncü büyük partisi durumunda. Ankete göre dördüncü sırada, yüzde 8 oy oranıyla Sol Parti gelirken; Sol Parti’yi yüzde 7’yle Yeşiller ve yüzde 6’yla Hür Demokratlar izliyor. Ankete göre yüzde 5’lik seçim barajını geçmeyi başaran başka bir parti bulunmuyor.

umfrage-emnid

Alman basını yine de, anket sonuçlarına temkinli yaklaşılması gerektiğinin altını çiziyor. Zira Emnid araştırma şirketinin sonuçları SPD’yi önde gösterse de, Forsa ve İnfratest’in anketleri, SPD’deki büyük sıçramayı doğrulamakla birlikte, CDU/CSU ittifakını halen önde gösteriyor.

Schulz merkez solun ihtiyacı olan değişimi sağladı

Sosyal Demokrat Parti’nin 10 yıl sonra ilk kez merkez sağ ittifakı geçtiğini gösteren bu yükselişin sebebi ise Martin Schulz’un partiye getirdiği yeni hava. Sosyal Demokrat Parti’nin yeni bir soluk getiren Schulz’un başbakan adayı olmasından bu yana geçen kısa süre içerisinde, partinin üye sayısında da büyük bir artış yaşandı. Avrupa Parlamentosu Başkanlığı’ndan ayrıldıktan sonra ayağının tozuyla Almanya seçimlerinde SPD’nin başbakan adayı olan Schulz, açık ve net tavrı, hitabet yeteneği ve sivri diliyle dikkat çekiyor. 61 yaşındaki Schulz, genç yaşından bu yana Sosyal Demokrat Parti kadrolarında görev yapıyor. Son aylarda Türkiye’de yaşanan gelişmelerle ilgili olumsuz ve eleştirel bir tavır takınsa da Schulz, Türkiye’ye sıcak yaklaşımıyla da tanınıyor ve Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne girmesini savunuyor.

Schulz’un yükselişi rakip partilerde panik yarattı

Sosyal Demokratlar’ın Schulz’un başbakan adaylığıyla yükselişe geçmesi, Schulz’un, rakipleri Hıristiyan Demokratlar’ın hedefine girmesine sebep oldu. Hıristiyan Demokrat çevrelerde, Schulz’un “Avrupa’yı yeniden mükemmel yapalım” sloganının ABD Başkanı Donald Trump’ın seçimlerde kullandığı slogana benzediğine vurgu yapılırken; Schulz’un lüks yaşama düşkün olduğu da sıklıkla dile getirilmeye başlandı. Ayrıca Schulz’un sadece lise mezunu olması da, rakiplerinin sık kullandığı eleştiriler arasında.

Son seçimlerden bu yana tablo çok değişti

Almanya’da 2013 yılında yapılan son genel seçimlerde, Hıristiyan Birlik partileri yüzde 41 oy oranıyla birinci gelmiş, SPD yüzde 27, Sol Parti ve Yeşiller yüzde 8’er oy alarak Federal Meclis’e girmeyi başaran partiler olmuşlardı. Liberal Hür Demokrat Parti (FDP) ve sağ popülist Almanya için Altenatif Partisi (AfD) ise yüzde 4,8 oy oranlarıyla, yüzde 5’lik seçim barajını geçmeyi kıl payı kaçırmıştı. Seçimler sonrasında Hıristiyan Birlik partileri ve Sosyal Demokratlar, Angela Merkel başbakanlığında koalisyon hükümeti kurmuşlardı.

Almanya’da genel seçimler bu yıl, 24 Eylül tarihinde gerçekleştirilecek.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.