Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Türkiye silah ithalatında dünya altıncısı

Stockholm Barış Araştırmaları Enstitüsü’nün bugün yayınladığı rapora göre, 2012-2016 yılları, Soğuk Savaş’ın sonundan bu yana, dünyada toplam silah ticareti hacminin en yüksek olduğu beş sene oldu. Tüm dünyada, 2007-2011 yılları arasına göre silah ticareti yüzde 8.4 oranında arttı.

Açık kaynaklara dayanarak hazırlanan rapora göre geçtiğimiz beş sene boyunca en çok silah ihracatı yapan beş ülke, sırasıyla, ABD, Rusya, Çin, Fransa ve Almanya oldu. Silah ihracatının yarısından fazlasını ABD ve Rusya gerçekleştiriyor. ABD’nin bir önceki beş seneye göre silah satışları yüzde 21 atarken, bu rakam Rusya için yüzde 4.7, Çin için ise yüzde 74 oldu.

sipri

En çok silah sattığı üç ülke, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Türkiye olan ABD’nin silah satışlarının yarısından fazlası Ortadoğu ülkelerine gidiyor. Rusya’nın en çok silah sattığı üç ülke ise Hindistan, Vietnam ve Çin.

En çok silah ithal eden ülkeler Hindistan ve Suudi Arabistan

Barış Araştırmaları Enstitü’nün raporuna göre silah ithalatında başı Hindistan çekiyor. Hindistan, dünyadaki toplam silah ithalatının yüzde 13’ünü tek başına gerçekleştiriyor ve bunun yüzde 68’ni Rusya’dan alıyor. İkinci sırada ise toplam ithalatın yüzde 8.2’sini yapan Suudi Arabistan var. Suudi Arabistan’a silah satan ülkelerin başında, ülkenin toplam ihracatının yüzde 52’sini gerçekleştirdiği ABD geliyor. Bir önceki beş seneye göre Suudi Arabistan’ın silah alımı yüzde 212 artmış.

ihracat

Geçtiğimiz beş sene içerisinde Asya ve Ortadoğu ülkelerine silah satışları yüzde 7.7 ve 86 oranlarında artarken, Avrupa’da satışlar yüzde 36, Kuzey ve Güney Amerika’da yüzde 18 ve Afrika’da yüzde 6.6 oranlarında düşmüş. 2012-2016 arasında Ortadoğu’ya satılan silahların yüzde 28’i Suudi Arabistan’a, yüzde 16’sı Birleşik Arap Emirlikleri’ne, yüzde 11’iyse Türkiye’ye gitmiş. Bu satışların yüzde 53’ünü ABD, yüzde 8.9’unu İngiltere, yüzde 8’ini Fransa gerçekleştirmiş.

Türkiye en çok ABD, İspanya ve İtalya’dan silah alıyor

Türkiye dünya silah ithalatında altıncı sırada. Türkiye, ithalatının yüzde 63’ünü ABD, yüzde 12’sini İtalya, yüzde 9.3’ünü İspanya ile gerçekleştiriyor. Türkiye’nin 2007-11 arasına göre silah alımları yüzde 42 oranında artmış. Silah ihracatına baktığımızdaysa Türkiye’nin on altıncı sırada olduğunu görüyoruz. Türkiye’nin en çok silah sattığı üç ülke ise sırasıyla Türkmenistan, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri.

after a natural disaster-2

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.