Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

18 yıldır tutuklu bulunan Özbek gazeteci Bekjanov serbest bırakıldı

Özbek gazeteci ve aktivist Muhammed Bekjanov, 18 yıl süren mahkûmiyetin ardından serbest bırakıldı.

Özbekistan eski Cumhurbaşkanı İslam Karimov’a suikast teşebbüsü nedeniyle hüküm giymiş olan Bekjanov, hakkında uydurulmuş suçları işkence altında itiraf etmek zorunda kaldığını iddia etmişti.

Sürgündeki muhalif lider Muhammed Salih’in kardeşi olan Bekjanov, gazeteci arkadaşı Yusuf Ruzimuradov ile birlikte dünyada en uzun süre hapis yatan gazetecilerdi. Bekjanov serbest bırakıldı ancak Ruzimuradov hâlâ hapiste.

Uzmanlar, Bekjanov’un tahliyesini, Aralık ayında göreve gelen Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev’in yönetiminde bir politika değişikliği olarak yorumluyor. Özbekistan’ın eski Cumhurbaşkanı Karimov, radikal İslamla mücadele kapsamında muhalefeti bastıran, Asya’nın en otoriter liderlerinden biriydi.

“Bekjanov’un tek suçu işini dürüst ve cesur bir şekilde yapmak”

Bakjanov’un tahliyesi, dün Özbekistan’daki insan hakları örgütleri tarafından duyuruldu. 1999 yılında başkent Taşkent’te gerçekleşen bir dizi bombalı saldırıyla bağlantılı olarak yargılanan Bekjanov, Ukrayna’da sürgündeyken muhalif Erk gazetesini yayınlıyordu.

Arkadaşı Ruzimuradov ile birlikte Özbekistan’a iade edilen Bekjanov, yasaklı bir gazete yayınlamak, hükümeti devirmeye çalışmak ve bombalı eylemler düzenlemek gibi bir dizi suçtan hüküm giymişti. Ancak İnsan Hakları İzleme Örgütü, Bekjanov’un “tek suçunun, işini dürüst ve cesur bir şekilde yapmak” olduğunu belirtmişti.

18 yıl süren mahkumiyeti süresince sağlık durumu kötüleşen Bekjanov’un kızı Aygül Bekjanova, 2014 yılında BBC’ye verdiği bir röportajda babasının durumunun çok kötü olduğunu, veremle boğuştuğunu ve dişlerinin çoğunu kaybettiğini söylemişti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.