Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Almanya’daki casusluk iddialarının odağındaki DİTİB’de üst düzey istifa

Son aylarda Alman makamlarınca, Türkiye lehine casusluk yaptıkları gerekçesiyle suçlamalara hedef olan imamların mensubu olduğu Diyanet İşleri Türk İslam Birliği’nin (DİTİB), Eyalet Birlikleri Koordinatörü Murat Kayman istifa etti.

Deutsche Welle’nin haberine göre, kendi blogunda Almanca bir açıklama yayınlayan Kayman, “DİTİB’deki tüm yol arkadaşlarıma çok farklı ve ilginç bağlamlarda, her zaman kolay olmayan, ama yapıcı ve verimli işbirliği için teşekkür ediyorum ve DİTİB’e gelecekte başarılar diliyorum” ifadelerini kullandı. Kayman ayrıca üyesi olduğu Kuzey Ren-Vestfalya eyaletindeki İslam Diyalog Forumu görevinden de ayrıldığını belirtti.

Alman basını ise Kayman’ın Türk devletinden bağımsız bir çizgi izlemek isteyen bir grup içerisinde yer aldığını dile getirip, bu istifanın DİTİB’in Ankara ile olan bağlarını kuvvetlendireceğini savundu.

DİTİB’e bağlı bazı imamların, Almanya’da yaşayan Türkler arasındaki Gülen cemaati mensupları ve sempatizanlarını fişleyip Ankara’ya bildirdiği yönündeki iddialar uzun zamandır Alman kamuoyunun gündeminde yer alıyordu. Suçlamalar nedeniyle Alman polisi geçtiğimiz hafta DİTİB’e bağlı çalışan dört imamın evine delil toplamak amacıyla operasyon düzenlemişti.

Türkiye, DİTİB hakkındaki casusluk suçlamalarına tepki göstermişti. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu iddiaları reddederken, Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez de “yanlış anlamalara mahal vermemek adına yetki aşımında bulunan altı din görevlisinin Türkiye’ye geri çağırıldığını” açıklamıştı. Casusluk suçlamalarına ilişkin son cevap ise dün, Cumhurbaşkanlığı sözcüsü İbrahim Kalın’dan geldi. Kalın düzenlediği basın toplantısında suçlamaların siyasi olduğu ve herhangi bir zemine dayanmadığını söyleyerek, iddiaları “cadı avı” olarak nitelendirmişti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.