Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD maratonlarında hile yapmak artık kolay değil

Harvard mezunu ve HuffingtonPost yazarı Jane Seo, 20 Şubat günü gerçekleştirilen Ft. Lauderdale Yarı Maratonu’nda ikinci olmuştu. Ancak,  yarış analisti olan Derek Murphy’nin, Seo’nun yarıştan sonra çekilmiş bir fotoğrafında sezdiği gariplik üzerine sonuç incelemeye alındı. Murphy’nin gözüne çarpan en önemli husus ise diğer koşucuların yarışın son 11 kilometresinde yavaşlamasına rağmen Jane Seo’nun hızlanması…

FOTO 1

Marathon Investigation (Maraton Teftişi) adlı internet sitesinde analizlerini yayınlayan Murphy, ilk olarak yarışmacının GPS kaydedicisindeki verilerin yarı maraton koşusunun uzunluğuna uymadığını fark ediyor: Sporcunun saatinde katledilen mesafenin 18,7 kilometre görülmesine rağmen, yarı maratonun uzunluğu 21,1 kilometre. Yani arada 2,4 km’lik bir fark var.

FOTO 2

Washington Post’un haberine göre hileyi ortaya çıkaran Murphy; atletlerin yarışları tamamladıkları zamanı paylaşmalarına yarayan “Strava” adlı bir sosyal medya platformundan da yardım almış: “Tempo verisi bir koşuda olması gerektiğinden daha istikrarlı görünüyordu. Veri, bir koşudan değil de bisiklet sürüşünden alınmış gibiydi.”

FOTO 3

Analist Derek Murphy’nin Maraton Teftişi adlı sayfasında yayınladığı yazısından kısa bir süre sonra da Seo, kurallara aykırı olmasına rağmen bisiklet ve kısa yol kullanarak yarışı hileyle tamamladığını itiraf etti. Seo’nun açıklaması ise şöyle:

FOTO 4

“20 Şubat Pazar günü gerçekleştirilen Ft. Lauderdale Yarı Maratonu’nda korkunç bir seçim yaptım. Kendimi iyi hissetmediğim için yolu kısa yoldan tamamladım ve direkt olarak bitiş çizgisine gittim. Daha da kötüsü, ödülü hakkıyla kazanmış sporcuların hakkını yemekle kalmayıp bir de GPS saatimdeki verinin açığını yarış sonrasında bisiklet sürerek kapattım. Nasıl bir aptallık yaptım böyle! Akılsızlık ettiğimi kabul etmekle birlikte yaptığım şeyden son derece utanıyorum. Hayranı olduğum ve saygı duyduğum koşu camiasını bu olumsuz davranışla etkilediğim için içtenlikle özür diliyorum. Yaptığım hatanın bütün sorumluluğunu üstleniyorum ve hiçbir bahane öne sürmeyerek sonuçlara katlanacağım. Herkesten çok özür dilerim.”

Fort Lauderdale A1A Yarı Maratonu da resmi Facebook sayfasından bir açıklama yaptı:

https://www.facebook.com/FortLauderdaleA1AMarathon/posts/1360409347353173

“Skandalla ilgili son kararımız şudur: Jane Seo ile konuştum ve özrünü memnuniyetle kabul ettim. Konuştuğumuz süre boyunca onu teselli ettim, kendisi acı çekiyor. Hatasının sorumluluğunu kabul ediyor, hatta birkaç dakika sonrasında onu güldürmeyi bile başardım. Hayat ikinci şanslarla ilgilidir. Benim için olay kapandı ve herkese aynısını yapmasını öneriyorum.”

FOTO 5

Jane Seo’nun özrünü yayınladığı Instagram hesabı kapanmış durumda ve Seo’nun HuffingtonPost için çalışmaya devam edip etmeyeceği bilinmiyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.