Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Yeni Ulusal Güvenlik Danışmanı McMaster, İslam’a Trump gibi bakmıyor

ABD Başkanı Donald Trump’ın yeni Ulusal Güvenlik Danışmanı H. R. McMaster, Trump yönetiminin söyleminin aksine “radikal İslamcı terörizm” etiketlemesinin, terörle mücadelede yanlış bir yol olduğunu belirtti.

Moskova’yla yaptığı görüşmeler ve bu görüşmeler hakkında Başkan Yardımcısı Mike Pence’i yanlış bilgilendirdiği için istifa etmek zorunda kalan Michael Flynn’in yerine, geçtiğimiz hafta Pazartesi günü göreve gelen McMaster, Cuma günü ekibiyle yaptığı toplantıda Ulusal Güvenlik Konseyi’nin yürüteceği politikalara dair bilgiler verdi.

Toplantıya katılan üyelerin New York Times’a aktardığı bilgilere göre, McMaster, “radikal İslamcı terörizm” ifadesinin terörle mücadelede faydalı olmadığını çünkü teröristlerin “İslam’ı yansıtmadığını” söylemiş.

Birinci Körfez Savaşı’nda gösterdiği cesaret nedeniyle “gümüş yıldız” madalyası ile ödüllendirilen ve ABD ordusunun Afganistan ve Irak misyonlarında görev alan McMaster, düşüncelerini söylemekten çekinmeyen ve “otoriteyi sorgulayan bir kişi” olarak tanınıyor.

“McMaster’ın ifadeleri Trump’ın dünya görüşünün reddi”

General McMaster’ın söylemi, terörist faaliyetleri İslam’dan ayıran ve terörizmle mücadelede ABD’nin Müslüman müttefiklerine yardım etmesi gerektiğini savunan eski başkanlar Barack Obama ve George W. Bush’un söylemlerine daha yakın.

New York Times’a konuşan Brookings Enstitüsü araştırmacısı William McCants, McMaster’ın ifadelerini “yeni patronun jargonunun ve dünya görüşünün reddi” olarak nitelendiriyor. McCants, “McMaster, aynı Obama gibi, ABD’nin ‘din savaşı’ üzerinden cihatçı propaganda değirmenine su taşımaması gerektiğine inanıyor. Devlet kurumlarındaki bürokratlar, McMaster’ın savunduğu şeylere son derece açlar” dedi.

Ancak McCants ve diğer uzmanlar, McMaster’ın görüşlerinin Beyaz Saray’daki son söz olmayacağının altını çiziyorlar. Zira Trump’ın Steve Bannon ve Stephen Miller gibi baş danışmanları İslam’ı derin bir yabancı düşmanlığı üzerinden değerlendiriyor.

“McMaster, Müslüman dünyasının tek boyutlu olmadığını kavramış biri”

ABD’li Politico dergisine konuşan, Irak’ta onunla beraber görev yapmış Pete Mansoor, McMaster’ın İslam’ı kesinlikle düşman olarak görmediğini söylüyor. Mansoor’a göre, McMaster “dünyanın ve Müslüman dünyasının tek boyutlu olmadığını kavramış biri.”

ABD Senatosu’nun Silahlı Hizmetler Komitesi, toplantıda yaptığı konuşmanın teyit edilmesi için McMaster’ın Senato’da konuşmasını talep ederse, ABD yönetimi içerisindeki görüş ayrılıkları daha açık bir şekilde su yüzüne çıkabilir. Ancak  Komite’nin başkanı ve McMaster’ın sıkı bir destekçisi olan Arizona Senatörü John McCain şu ana kadar böyle bir konuşma talep etmedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.