Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Beyaz Saray’da akreditasyon yasağı

Donald Trump yönetimi ile önde gelen medya kuruluşları arasındaki savaş giderek alevleniyor. CNN, BBC, New York Times gibi medya kuruluşlarının Beyaz Saray’daki toplantılara alınmaması kararı tartışmalara yol açarken, Trump, kendisini eleştiren Beyaz Saray Muhabirleri Derneği’nin yemeğine katılmayacağını açıkladı.

Seçim kampanyasının başlangıcından bu yana “yalan haber üretmekle” suçladığı dünyaca ünlü medya kuruluşlarına karşı tavrını her geçen gün sertleştiren Trump yönetimi, Cuma günü Beyaz Saray’da, sözcü Sean Spicer tarafından düzenlenen basın toplantısına, aralarında CNN, New York Times, BBC, Buzzfeed, Politico, Daily Mail ve Los Angeles Times’ın da olduğu birçok ünlü yayın kuruluşunun temsilcilerine katılım izni vermemişti. Associated Press ajansı ve Time dergisi temsilcileri ise giriş izinleri olmasına rağmen, söz konusu kararı protesto etmek için toplantıya katılmamışlardı.

Beyaz Saray sözcüsü Sean Spicer’ın düzenlediği basın toplantısında eleştirilerin hedefi CNN televizyonu olmuştu. CNN’i sert sözlerle eleştiren Spicer, CNN’in toplantıdan bir gün önce yayınladığı özel haberin “tamamen yalan” olduğunu söylemişti. CNN söz konusu haberinde, Trump yönetiminin, Donald Trump’a yakın bazı isimlerin Ruslarla kurduğu ilişkilerle ilgili haberlerin sona erdirilmesi talebini Federal Soruşturma Bürosu’na (FBI) ilettiğini ancak bu talebini FBI tarafından geri çevrildiğini iddia etmişti.

Trump Muhabirler Derneği’nin yemeğine katılmayacak

Beyaz Saray yönetimi, kararın bir “yasak” değil “düzenleme” olduğunu savunurken, Beyaz Saray Muhabirleri Derneği kararın “kabul edilemez” olduğunu ifade edip, kararı şiddetle kınamıştı. Bunun üzerine Donald Trump, 29 Nisan’da düzenlenecek olan ve teamül gereği her sene ABD Başkanları’nın da katılıp bir konuşma yaptığı Beyaz Saray Muhabirleri Derneği yemeğine katılmayacağını twitter hesabı üzerinden duyurdu. Donald Trump; medya, siyaset ve iş dünyasından önemli isimlerin davet edildiği yemeğe, geçen yıl iş adamı sıfatıyla katılmıştı.

Yasaklama kararı New York’ta protesto edildi

Öte yandan Trump yönetiminin basına karşı tutumu New York kentinde protesto edildi. New York Times gazetesinin binasının önünde yapılan gösteriye 250 kişi katılırken, bazı göstericilerin ağızlarına bant yapıştırdığı görüldü. Göstericilerin taşıdığı pankartlarda “faşizm” ve “otoriterlik” vurgusu dikkat çekerken, otoriter rejimlerin ilk kurbanlarının her zaman basın kuruluşları olduğunun altı çizildi.

ny times

Birleşmiş Milletler’den gazetecilere destek

Beyaz Saray yönetiminin ünlü basın kuruluşlarına katılım yasağı getirmesiyle aynı gün Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, basın özgürlüğü kuruluşlarıyla bir araya geldi. Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü (RSJ), Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ), Uluslararası Gazeteler ve Editörler Birliği (WAN-IFRA) gibi kuruluşların temsilcilerin katıldığı toplantının konusu basın özgürlüğü üzerindeki kısıtlamalar ve ve sansür uygulamalarıydı. BM Genel Sekreteri Guterres toplantıda, BM’nin özgür ve bağımsız gazetecilerin toplanması için harekete geçeceğinin sözünü verirken, BM’nin gazetecilerin korunması ilgili özel bir temsilci atayacağını da açıkladı. Guterres, uluslararası basın kuruluşlarının inisiyatifinde başlatılacak  “Gazetecleri koruyun” kampanyasına Birleşmiş Milletler olarak destek vereceklerini sözlerine ekledi.

“Trump, gazetecilerin baskı altında olduğu ülkelere yanlış sinyaller gönderiyor”

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in düzenlediği toplantıya katılan basın kuruluşlarından biri olan Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ), Trump’ın basın kuruluşlarına karşı izlediği politikayı eleştirdi. İngiliz Guardian gazetesine konuşan kuruluşun direktör yardımcısı Rob Mahoney, Trump yönetiminin basınla ilişkisinin baştan aşağı değişmesi gerektiğini söyleyerek, “Trump’ın basın özgürlüğünün öncülerinden biri ve örnek bir figür olması gerekir; aksi davranışlar, Türkiye, Venezüela ya da Ekvator gibi ülkelerde, gazeteciler üzerindeki baskıların meşru olarak görülmesi yönünde bir algı oluşturuyor” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.