Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Oscar bu kez gerçekten de siyah

89. Akademi Ödülleri dünyanın şaşkınlıkla izlediği son ödül sunuşu ile sona erdi. Gecenin kazananı ise Barry Jenkins imzalı Moonlight oldu. Bu seferki galip, en çok ödülle dönen değil de son zamanların en çok konuşulan ve beğenilen sinemasını üreten kişi oldu. Bunu ise Moonlight gecenin sonunda aldığı ödülle yüksek sesle dile getirmiş oldu.

Gece beklendiği gibi politik söylemlerin eşliğinde geçti. Ev sahipliğini yapan komedyen Jimmy Kimmel açılış konuşmasının çoğunu ABD başkanı Donald Trump karşıtı esprilere ayırmıştı.

Daha öncesinde Trump’ın, hakkında “abartılmış bir oyuncu” dediği Merly Streep törene katıldığı anda dakikalarca ayakta alkışlandı. Gecenin ödül konuşmaları da açılışı kadar muhalif geçti. ABD’nin belki de en ana akım faaliyetlerinden olan Oscar ödül töreni bu yıl hiç görülmediği kadar muhalifti ve “God Bless America” (Tanrı Amerika’yı korusun) çığlıkları atılmadı.

 

İlk kez Müslüman bir oyuncu ödül aldı

Gecenin diğer bir dikkat çeken önemli detayı ise ilk defa Müslüman bir oyuncunun Oscar almasıydı. Moonlight filmindeki rolü ile en iyi yardımcı erkek ödülünü Mahershala Ali aldı.

Yabancı dilde en iyi film ödülünü ise ikinci kez İranlı yönetmen Asghar Farhadi Satıcı filmi ile kazandı.

Farhadi ödül törenini Trump’ın göçmen karşıtı politikaları yüzünden boykot edeceğini daha önce açıklamıştı. Törende ödülünü ise İranlı bir iş kadını olan Anousheh Ansari aldı. Törene gönderdiği notta “burada olmamamın sebebi halkıma duyduğum saygıdandır” diyen Farhadi’nin başrol oyuncuları da törene katılmadı.

Geçen yıl “Oscar Çok Beyaz” etiketi altında çok fazla eleştirilen ödül dağılımının bu yıl kısmen olsa da değişime uğradığını görüyoruz. En iyi yardımcı kadın ve erkek oyuncu ödülü ve en iyi film ödülü siyah yönetmen Barry Jenkins’in filmi Moonlight’ın oldu.

 

Tek karesinde bile beyaz karakter yok

Ödülün şoku ise gecenin sonunda yaşandı. İzleyiciler en iyi film ödülünün açıklanması için Warren Beatty’nin açtığı zarfa bakıp La La Land demesi ile birlikte tüm film ekibi sevinç çığlıkları içinde sahneye geldi. Sonrasında ise yapılan yanlışlık fark edilip ödülün gerçek sahibinin Moonlight olduğu açıklandı.

Gecenin geri kalan bütün neşe ve coşkusu Moonlight ekibinin oldu. Oscar’ın ve ABD’nin tarihine baktığımızda bunun ne kadar gecikmiş bir sevinç olduğu anlaşılıyor. Tek karesinde beyaz bir karakterin olmadığı filmin, yönetmeni dâhil tüm oyuncuları siyah. Filmin görüntü yönetmeni James Laxton “ Moonlight’ın her yerine sinmiş bir dışarda bırakma vardır. Bunu filmin içinde birçok sinemasal teknikle işlemeye çalıştık” diyor.

Gecenin diğer açıklanan ödüllerinin tam listesi ise söyle;

En İyi Film: Ay Işığı (Moonlight)

En İyi Yönetmen: Damien Chazelle (Aşıklar Şehri ile)

En İyi Kadın Oyuncu: Emma Stone (Aşıklar Şehri’ndeki rolü ile)

En İyi Erkek Oyuncu: Casey Affleck (Yaşamın Kıyısında’daki rolü ile)

En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu: Viola Davis (Fences ile)

En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu: Mahershala Ali (Ay Işığı ile)

En İyi Kurgu: Savaş Vadisi (Hacksaw Ridge)

En İyi Özgün Senaryo: Yaşamın Kıyısında (Manchester by the Sea)

En İyi Uyarlama Senaryo: Ay Işığı (Moonlight)

En İyi Belgesel Film: O.J.: Made in America

En İyi Yapım Tasarımı: Aşıklar Şehri (La La Land)

En İyi Sinematografi: Aşıklar Şehri (La La Land)

En İyi Görsel Efekt: Orman Çocuğu (The Jungle Book)

En İyi Kostüm: Fantastik Canavarlar Nelerdir, Nerelerde Bulunurlar? ile Colleen Atwood

En İyi Makyaj ve Saç Tasarımı: Gerçek Kötüler (Suicide Squad)

En İyi Orijinal Şarkı: “City of Stars” — Aşıklar Şehri (La La Land)

En İyi Film Müziği: Aşıklar Şehri (La La Land)

En İyi Ses Kurgusu: Geliş (Arrival)

En İyi Ses Miksajı: Savaş Vadisi (Hacksaw Ridge)

En İyi Yabancı Film: Satıcı (The Salesman)

En İyi Kısa Animasyon Filmi: Piper

En İyi Animasyon Filmi: Zootropolis: Hayvanlar Şehri (Zootopia)

En İyi Kısa Metrajlı Film: Sing

En İyi Kısa Konulu Belgesel: The White Helmets

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.