Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Oscar’ı kazanan Farhadi: “Törene, ülkemin insanlarına duyduğum saygıdan dolayı katılmadım”

İranlı yönetmen Asghar Farhadi, Satıcı filmiyle, ikinci kez En İyi Yabancı Film Oscar’ını kazandı. Farhadi, birkaç hafta önce yazdığı bir mektupla, ABD Başkanı Donald Trump’ın imzaladığı ve çoğunluğu Müslüman yedi ülkenin vatandaşlarının ABD’ye girişini yasaklayan kararı protesto etmek için Oscar törenine katılmayacağını açıklamıştı.

Daha önce Bir Ayrılık filmiyle Oscar alan İranlı yönetmenin ödülünü, Farhadi adına, İran asıllı ABD’li astronot Anousheh Ansari ve NASA’nın Mars Programının yöneticiliğini yapmış Firouz Naderi aldı. Uzaya çıkan ilk İranlı olan Ansari, ödülü aldıktan sonra Farhadi’nin hazırladığı teşekkür metnini okudu:

“Bu değerli ödülü ikinci defa alıyor olmak benim için büyük bir onur. Akademi’nin üyelerine, İran’daki ekibime, yapımcıma, ABD’deki dağıtımcımız Cohen Medya Grubu’na, Amazon’a ve En İyi Yabancı Film dalında yarışan diğer adaylara teşekkür etmek istiyorum.

Bu gece sizlerle olmadığım için özür dilerim. Yokluğumun sebebi, ülkemin ve göçmenlerin ABD’ye girişini yasaklayan bu insanlık dışı karar tarafından saygısızlığa uğramış diğer altı ülkenin insanlarına duyduğum saygıdır. Dünyayı biz ve düşmanlar olarak ikiye ayırmak korku yaratır. Diğer ülkelere saldırmak ve savaş açmak için düzmece bir gerekçedir. Bu savaşlar, saldırılan ülkelerde demokrasi ve insan haklarının gelişmesini engeller. Yönetmenler kameralarını, evrensel insanlık hallerini anlatmak ve farklı milletler ve dinlere dair önyargıları yıkmak için kullanabilirler. Biz ve onlar arasında empati yaratılmasını sağlarlar. Bugün buna her zamankinden daha fazla ihtiyacımız var.”

https://www.youtube.com/watch?v=va7zNRkG4Mw

 

“Dünyaya uzaktan bakınca sınırların olmadığı, güzel bir yer küre görüyorsunuz”

Ansari ve Naderi, törenden sonra düzenlenen basın toplantısında bir gazetecinin Farhadi’nin ödülü almaları için neden kendilerini seçtiğini sormasının üzerine şöyle cevap verdi:

“Burada yaşayan birçok önemli İran asıllı ABD’li var, bir sürü aktör ve yönetmen var… Bence bizi seçme nedeni şuydu: O bir astronot, uzaya gitti bense uzun süredir NASA için çalışıyorum, NASA’nın Mars programını yönettim. Bence şunu söylemeye çalışıyordu, dünyadan uzaklaştığınızda ve dönüp ona uzaktan baktığınızda sınırları, bizi ayıran çizgilerin hiçbirini görmüyorsunuz, sadece tek bir güzel yerküre görüyorsunuz. Bence bizi bu mesajı vermek için seçti.”

Satıcı filmi Londra’da açık havada gösterildi

Dün akşam saatlerinde, Farhadi’nin Satıcı filmi Londra’nın Trafalgar Meydanı’nda gösterildi. Farhadi’nin Oscar törenine katılmayacağını açıklamasının ardından Londra Belediye Başkanı Sadiq Khan İranlı yönetmenle dayanışmak için filmin İngiltere’deki ilk gösteriminin açık havada ve ücretsiz olarak yapılacağını açıklamıştı.

 

Yaklaşık 10 bin kişinin katıldığı film gösterimine bir video mesajı yollayan Farhadi, seyahat yasağına karşı başlayan hareketin “güçlü ve birlik içinde” olduğunu ve “faşizme karşı koyma, radikalliği yenme ve her yerdeki baskıcı siyasi güçlere ‘hayır’ deme gücü içinde olan bu hareketin devam edeceğini ve yayılacağını umduğunu” söyledi.

 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.