Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Dört ay içinde altı Rus diplomatın ölümü komplo teorilerini tetikledi

Son dört ay içinde önemli yerlerde görev yapan altı Rus diplomatın hayatını kaybetmesi komplo teorisyenlerini de harekete geçirdi. Son olarak Rusya’nın Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Elçisi Vitali Çurkin’in ani ölümü, seri diplomat ölümleriyle ilgili soru işaretlerini arttırdı.

İngiliz Independent gazetesi dün, konuyla ilgili bir haber yayınladı. Haberde, aralarında Rusya’nın Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov’un da bulunduğu diplomatların ölümü kronolojik sırayla ele alınıyor ve ölümlerle ilgili bilgilere yer veriliyor.

8 Kasım 2016- Sergey Krivov

ABD Başkanlık seçimlerinin yapıldığı günün sabahında, 63 yaşındaki Rus diplomat Sergey Krivov, New York’taki Rus Konsolosluğu’nda ölü bulundu. İlk raporlar Krivov’un düşmeye bağlı kafa travması nedeniyle öldüğünü gösterirken, daha sonra diplomatın ölüm sebebi Rus yetkililer tarafından kalp krizi olarak açıklandı.

Buzfeed internet sitesindeki bilgiye göre, federal polis teşkilatı, ölümün doğal olduğunu duyururken, diplomatın ölümünden üç ay sonra tıp uzmanları, Krivov’un neden öldüğünün halen kesin olmadığını açıkladılar.

krivov
(Sergey Krivov)

Konsolosluk’ta görevli olmayan Krivov’un, ölümü sırasında orada neden bulunduğu da konuyla ilgili henüz cevabı verilmemiş başka bir soru olarak ortaya çıkıyor. Rus medyası, Krivov’un, konsolosluğun Amerikan gizli servisi tarafından gizlice dinlenip dinlenmediğini kontrol etmek için orada bulunmuş olabileceği iddiasını ortaya atmıştı.

19 Aralık 2016- Andrey Karlov ve Petr Polşikov

Rusya’nın Ankara Büyükelçisi, 62 yaşındaki diplomat Andrey Karlov, katıldığı bir fotoğraf sergisinin açılışında konuşma yaptığı sırada, bir Türk polis memuru tarafından vurularak öldürüldü. Olaydan sonra çıkan çatışmada saldırgan Türk polisi tarafından öldürüldü.

karlov
(Andrey Karlov)

Karlov’la aynı gün bir başka Rus diplomat daha hayatını kaybetti. Rus Dışişleri Bakanlığı’nın Latin Amerika departmanında görevli 56 yaşındaki Petr Polşikov, Moskova’daki apartman dairesinde kafasından silahla vurularak öldürüldü. Polşikov’un ölümüyle ilgili basına çok az bilgi verilirken, cinayetle ilgili soruşturmanın sürdüğü tahmin ediliyor.

26 Aralık 2016- Oleg Erovinkin

61 yaşındaki eski KGB Şefi Oleg Erovinkin, 26 Aralık günü Moskova’da, arabasının içinde ölü bulundu. Erovinkin’in, Donald Trump’la ilgili gizli bilgi ve belgeleri toplayan, İngiliz İstihbarat Teşkilatı MI6’nın eski ajanı Christopher Steele’e yardımcı olan kişi olduğu iddia ediliyor.

erovinkin
(Erovinkin, Putin ile birlikte)

Erovinkin’in ölümünü ilk olarak “cinayet” şeklinde veren Rus medyası ise daha sonra diplomatın ölümünün kalp krizi neticesinde meydana geldiğine haberlerinde yer vermişti.

9 Ocak 2017- Andrey Malanin

Rusya’nın Atina Başkonsolosu, 55 yaşındaki Andrey Malanin, telefonlara cevap vermeyince evine gelen Konsolosluk yetkilileri tarafından, evinin banyosunda ölü bulunmuştu. Yunan polisi, yalnız yaşayan Malanin’in evine kendisi dışında kimsenin girmediğini ve ölümün doğal olduğunu açıklamıştı. Olayla ilgili soruşturma sürüyor.

malanin
(Andrey Malanin)

27 Ocak 2017- Alexandr Kadakin

Rusya’nın Hindistan Büyükelçisi 67 yaşındaki Alexandr Kadakin’in, kısa bir hastalık döneminin ardından öldüğü açıklandı. Hindistan medyası Kadakin’in birkaç haftadır rahatsız olduğunu duyururken, Reuters haber ajansı Kadakin’in kalp yetmezliğinden öldüğünü bildirdi.

kadakin
(Alexandr Kadakin)

20 Şubat 2017- Vitali Çurkin

Rusya’nın Birleşmiş Milletler Daimi Elçisi Vitali Çurkin, geçtiğimiz hafta, görev yaptığı New York’ta 64 yaşında aniden hayatını kaybetti. Rus kaynaklar, ölümün kalp krizi nedeniyle gerçekleştiğini bildirirken, otopsiyi yapan tıp uzmanları kesin ölüm nedenini belirlemek için toksikoloji testlerine de ihtiyaç duyulduğunu açıkladılar.

çurkin
(Vitaliy Çurkin)

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.