Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Milyonerler Türkiye’yi terk ediyor

Türkiye’yi terk eden dolar milyonerlerinin sayısı 2016’da 6 katına çıkarak 6 bini buldu. Milyonerlerin en çok tercih ettiği ülkelerin başında Avustralya ve ABD geliyor.

Güney Afrika merkezli araştırma kuruluşu New World Wealth’in raporuna göre, çeşitli sebeplerle ülkesini değiştiren dolar milyonerlerinin sayısı geçen yıl dünya genelinde ortalama yüzde 28 arttı. En çok artış Türkiye’de yaşandı. Türkiye’yi terk eden dolar milyoner sayısı bir önceki yıla göre altı katına çıktı.

Screen Shot 2017-02-28 at 12.09.34

2015’te 64 bin dolar milyoneri bir başka ülkeye göç ederken bu sayı 2016’da yaklaşık 82 bini buldu. Türkiye özeline baktığımızda ise 2015 yılında bin kişi bir başka ülkeye göç ederken bu sayı 2016’da 6 bini buldu. Türkiye bu sayıyla dünyada Fransa, Çin, Brezilya ve Hindistan’dan sonra en çok dolar milyoneri göçü veren 5’inci ülke halne geldi.

Söz konusu rapora göre, geçen yıl ülkesini değiştiren bütün milyonerlerin yüzde 7.3’ü Türkiye’den çıktı. Milyonerlerin en çok tercih ettiği ülkeler arasında ise Avustralya başı çekerken onu ABD ve Kanada takip etti. En çok tercih edilen beş ülkeden son ikisi ise Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Yeni Zelanda oldu. BAE çoğunluğu Ortadoğu ülkelerinden olan beş bin, Yeni Zelanda ise dört bin dolar milyonerini ülkesine çekti.

göç alan

Göç nedenleri arasında eğitim ve güvenlik en üst sırada

Raporda, zenginlerin göç etmesinin başlıca beş nedeni şu şekilde sıralanıyor:

  • Eğitim
  • Kişisel güvenlik
  • Sağlık hizmetleri
  • İklim
  • Temizlik

En çok dolar milyoneri kaybedenler ülkeler: Fransa ve Çin

2016’da en çok dolar milyoneri kaybeden ülkeler sırayla Fransa (12 bin), Çin (9 bin), Brezilya (8 bin), Hindistan (6 bin) ve Türkiye (6 bin) şeklinde sıralandı. Artan dinsel çatışma ortamı ve zenginlerin aleyhine getirilen vergi sistemi Fransa’nın 2015 yılına göre yüzde 20 daha fazla dolar milyoneri kaybetmesine neden olduğu tahmin ediliyor. Raporda dikkat çeken bir diğer nokta ise, hızlı ekonomik büyüme ile son yıllarda en çok yeni milyonerin ortaya çıktığı Çin ve Hindistan’ın milyoner göçü vermeyi de sürdürdü.

son

Artış hızına bakıldığında ise yüzde 500 ile Türkiye’nin zirvede olduğu görülüyor.

 

 

 

 

 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.