Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Avrupa Konseyi Venedik Komisyonu: “Referandum ertelenmeli”

Avrupa Konseyi’nin anayasal reformları incelemekle görevli kurumu olan Venedik Komisyonu’nun, Türkiye’de referanduma sunulacak anayasa değişikliğine ilişkin raporu basına yansıdı. Rapora göre Türkiye, otoriter bir rejime sürüklenmeyi engelleyecek demokratik mekanizmalardan yoksun. Raporda ayrıca, anayasa değişikliği referandumunun ertelenmesi talebi de yer alıyor.

Alman Süddeutsche Zeitung gazetesi konuyla ilgili haberinde; Avrupa Konseyi’nin anayasa reformlarıyla ilgili değerlendirmelerde bulunan kurumu olan Venedik Komisyonu’nun Türkiye’deki anayasa değişikliği ile ilgili raporuna yer verdi. Türkiye’deki anayasa reformuyla ilgili incelemelerini haftalardır sürdüren Komisyon’un hazırladığı raporun özetine göre, Türkiye’deki demokratik düzen “dramatik bir gerileme” içerisinde. Türkiye’nin “otokrasiye” ve “tek adam rejimine” giden bir yolda olduğu tespitine yer verilen raporda, böyle bir rejimi engellemek için gerekli olan hiçbir “kontrol ve denge” mekanizmasının referanduma sunulacak anayasa değişiklikleri içinde yer almadığı savunuldu. Komisyon raporuna göre, seçilecek Cumhurbaşkanları’nı durduracak veya kontrol edecek yargı ve Parlamento mekanizmaları da bu değişikliklerle ortadan kaldırılıyor.

Venedik Komisyonu’nun söz konusu raporuna göre; gelecekteki Cumhurbaşkanları, hiçbir denetlemeye tabi olmadan bakanları atayabilecek ya da görevden alabilecek, kararnameler yoluyla tüm yasama gücünü ele geçirebilecek ve sadece kendi kararıyla olağanüstü hal ilan edebilecek. Ayrıca Türk hukuk düzenindeki yargı bağımsızlığıyla ilgili son güvenceler de anayasa değişikliğiyle tarihe karışıyor.

Rapora göre referandum ertelenmeli

Komisyon raporunun eleştirisini alan başka bir konu da, anayasa değişikliği referandumunun olağanüstü hal koşulları içerisinde gerçekleştirilmesi. Rapora göre; Türkiye’de siyasi özgürlükler konusundaki sert kısıtlamalar, bir anayasa referandumu için gerekli olan asgari demokratik şartları sağlamaktan oldukça uzak. Raporun sonuç bölümünde yer alan talep ise, Türkiye’nin ya olağanüstü hal kalkana kadar referandumu ertelemesi ya da siyasi özgürlükler üzerindeki kısıtlamaların kaldırılması.

Adalet Bakanı Bozdağ’ın bugün Strasbourg’da toplantıya katılması bekleniyor. Süddeutsche Zeitung gazetesinin haberine göre, bugün Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın Avrupa Konseyi’nin Strasbourg’daki toplantısına katılması ve olağanüstü hal kararnameleriyle oluşturulan kısıtlamaların gevşetilmesine hazır olduklarını açıklaması bekleniyor.

Venedik Komisyonu nedir?

Avrupa Konseyi’ne bağlı olarak çalışan Venedik Komisyonu 1990 yılında, Orta ve Doğu Avrupa’da sosyalist rejimlerin çöküşünün ardından yeni anayasa yapılması sürecine destek vermek amacıyla kuruldu. 58 üyeye sahip Venedik Komisyonu, üye ülkelerdeki anayasa değişikliği reformlarını, Avrupa Konseyi adına inceliyor ve bu konuda raporlar yayınlıyor. Türkiye, Venedik Komisyonu’nun kurucu üyeleri arasında yer alıyor.

 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.