Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Ekonomide kıpırdanma emareleri

Bugün Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), Bloomberg HT, İstanbul Sanayi Odası ve İstanbul Ticaret Odası açıkladıkları veriler ile ekonominin Şubat ayında kıpırdandığına işaret etti.

Türkiye İhracatçılar Meclisi bugün 2017’nin Şubat ayına ait ihracat verilerini açıkladı. Buna göre, ihracat Şubat’ta geçen yılın aynı ayına kıyasla yüzde 5,1 artarak 11 milyar 296 milyon dolara ulaştı. Son 12 aylık döneme baktığımızda ihracat, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 2,6 artışla 143 milyar 218 milyon dolar seviyesinde gerçekleşti.

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi Şubat ayı ihracat verilerine dair yaptığı açıklamada otomotiv sektörünün ihracatta ilk sırada olduğunu dile getirdi: “Otomotiv sektörümüzün ihracatı yüzde 12,5 artış gösterdi. En dikkat çekici artışlar ise yüzde 82,3 ile Zeytin ve Zeytinyağı sektörümüz yüzde 64 artış ile Mücevher sektörümüzde yaşandı.”

İhracat pazarlarına yönelik değerlendirmelerini de paylaşan Büyükekşi, “Şubat ayında en dikkat çekici artışları Çin, İsrail ve ABD’de görüyoruz. Bu ülkelere ihracatımız sırasıyla yüzde 67, 27.8 ve 26.5 artış kaydetti” şeklinde konuştu.

Tüketici güveni Eylül’den bugüne ilk defa yükseldi

İstanbul Sanayi Odası Türkiye ve İstanbul İmalat Sanayi PMI (Satın Alma Yöneticileri Endeksi) anketlerinin Şubat 2017 dönemine açıkladığı PMI anket verilerine göre imalat PMI Şubat ayında 49.7’ye yükselerek geçen Ekim ayından bu yana en yüksek değerine ulaştı. ( Beklenti 48.2 )

Günün bir diğer ekonomi verisi Bloomberg HT’den geldi. Bloomberg HT’nin her ay açıkladığı Tüketici Güven Endeksi Şubat ayında bir önceki aya göre yüzde 14,74 artarak 74,48 değerini aldı. Söz konusu endeks Eylül 2016’dan bugüne süren düşüsün ardından ilk kez artış gösterdi.

İstanbul’da perakende fiyatlar Şubat’ta yüzde 0.33 arttı

İstanbul Ticaret Odası’nın (İTO) açıkladığı verilerine göre, İstanbul’da Şubat ayında bir önceki aya kıyasla perakende fiyatlar yüzde 0,33, toptan fiyatlar ise yüzde 0,20 arttı. Ücretliler geçinme indeksi 2017 Şubat ayı itibariyle yıllık ortalama yüzde 8,15, toptan eşya fiyatları indeksi ise yıllık ortalama yüzde 6,84 artış gösterdi. Perakende fiyatlar 2017 Şubat ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 8,52, toptan fiyatlar ise yüzde 12,29 arttı.

Açıklanan tüm bu veriler iktidarın TL’deki değer kaybının önüne geçmek için Merkez Bankası ile birlikte attığı adımların ve küçülen – yavaşlayan ekonominin çarklarını yeniden döndürebilmek için uyguladığı teşviklerin piyasaları bir nebze de olsa canlandırdığını işaret ediyor. Bunun sürdürülebilir olup olmadığını ve canlanmanın tüketim mi yoksa üretim bazlı mı olduğunu önümüzdeki günlerde açıklanacak veriler ile göreceğiz.

 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.