Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Trump’ın ilk Kongre konuşması: Gaf yok; ekonomi, göç ve terörle mücadelede reform var

ABD Başkanı Donald Trump, dün Kongre’deki ilk konuşmasını gerçekleştirdi. Genel olarak Amerikan başkanları Kongre’ye hitaben ilk konuşmalarını, görevde kaldıktan en az bir yıl sonra yapıyorlar. Trump’ın bu konuşmayı göreve geldikten bir ay sonra gerçekleştirmesi, politikalarının netleşmesi açısından önemli olarak değerlendirildi.

Yapılan son kamuoyu yoklamalarına göre yüzde 44’e kadar gerileyen oranla tarihin en az desteklenen başkanı olan Trump’ın konuşmasının tonu oldukça yumuşaktı ve konuşmanın ana temalarının başında birlik ve ekonomik toparlanma vardı.

Trump, konuşmasına birlik vurgusuyla başladı. Yahudi merkezlerine ve Yahudi mezarlıklarına gerçekleştirilen saldırılar ile geçen hafta Kansas City’de bir kişinin öldüğü silahlı saldırıya atıfta bulunan Trump, politikalardaki farklılıklara rağmen ABD’nin ‘kötülüklere’ karşı birleştiğini belirtti.

2026 yılında ABD’nin kuruluşunun 250’nci yıl dönümünün kutlanacağını; bir sonraki kuşaklara nasıl bir ülkenin kalacağını düşünmeleri gerektiğini vurgulayan Trump, konuşmasında başından sonuna kadar ‘Amerika’yı tekrar muhteşem yapalım’ sloganının altını çizdi.

https://www.youtube.com/watch?v=S02SNC8xpzU

‘Yasa dışı göçmenlerin’ kurbanları

Konuşmasında göç sorununa da yer veren Trump, ‘yasadışı göçmenlerin’ gerçekleştirdiği saldırıların kurbanlarının ailelerini de çağırdı. Kurban ailelerine tek tek isimleriyle seslenen Trump, Amerikan devletinin onları yarı yolda bıraktığını, bu yüzden yasadışı göç ile mücadele etmeleri gerektiğini belirtti.

Kanada ve Avustralya’da olduğu gibi kalifiye göçmenleri almalarını sağlayacak bir reform üzerinde çalıştıklarını belirten Trump, “hak etmeye dayanan bir göçmenlik sistemi” getireceklerini söyledi.

Trump, kendi yönetimi altında hayatını kaybeden ilk Amerikan askeri olan ABD Donanması’ndan William Ryan Owens’tan bahsederken askerin eşi Carryn Owens, en uzun alkışı alan kişi oldu.

carryn-owens
(Hayatını kaybeden Ryan Owens’ın eşi Carryn Owens, Trump’ın kızı Ivanka Trump ile birlikte)

Yemen’deki operasyonda hayatını kaybeden Owens’ın eşine seslenen Trump, meslektaşlarının Owens’tan övgüyle bahsettiğini söyledi.

Trump’ın Kongre’de gerçekleştirdiği konuşmasında öne çıkan başlıklar ise şöyle:

Göçmenler

  • Trump, Meksika sınırına duvar örme vaadini yineledi. Uyuşturucu ticaretinin önüne geçmek, suç oranını azaltmak, istihdam piyasasını güçlendirmek için göçmenlik politikalarını tekrar gözden geçireceklerini ve sınırlarını güvenliğini arttıracaklarını söyleyen Trump, “Güney sınırımıza büyük büyük bir duvar inşa edeceğiz” dedi.
  • Trump, kalifiye göçmenlere dayalı bir politika geliştirmenin maaşları atıracağını ve ailelere yardımcı olacağını belirtti.
  • Trump, istihdam piyasasını geliştirmek ve maaşları yükseltmek için Cumhuriyetçilerin ve Demokratların göçmen reformu üzerinde beraber çalışması çağrısında bulundu.

Ekonomi

  • “Bir küresel projenin ardından başka bir küresel proje gerçekleştirdik, ancak Chicago, Baltimore ve Detroit’teki çocuklarımızın geleceğini görmezden geldik. Başka ülkelerin sınırlarını koruduk, ancak kendi sınırlarımızı herkese açtık, böylece uyuşturucu ülkemize hiç olmadığı kadar çok aktı” diyen Trump, ölmekte olan sanayilerin tekrar canlanacağını, ordunun gerekli kaynaklara kavuşacağını, çökmekte olan altyapının yeni yollar, köprüler, havalimanları ve tren yollarıyla hayatını döneceğini söyledi.
  • Trump, göreve geldiğinden beri ekonominin hiç olmadığı kadar iyiye gittiğini vurguladı: “Seçildiğimden beri Ford, Fiat-Chrysler, General Motors, Sprint, Softbank, Lockheed, Intel, Walmart ve diğerleri, on binlerce yeni iş yarattı. 8 Kasım’da seçildiğimden beri hisse senedi piyasaları neredeyse 3 trilyon dolar değer kazandı, bu bir rekor.”
  • 94 milyon Amerikalının istihdam piyasasının dışında yer aldığını; 43 milyon Amerikalının yiyecek kuponlarıyla geçindiğini; son 8 yılda Obama yönetiminin neredeyse bütün başkanların toplamından daha çok borç yarattığını ve 800 milyar dolar dış ticaret açığı olduğunu söyleyen Trump, ABD’deki istihdam piyasasını öldüren Trans-Pasifik Ortaklığı’ndan çekildiklerini ve Kanada Başbakanı Justin Trudeau ile kadın girişimcilerin hayallerini gerçekleştirmek için yeni bir projeyi devreye soktuklarını da belirtti.

“Tarihi vergi reformu”

  • Ekibinin ‘tarihi bir vergi reformu’ üzerinde çalıştığını söyleyen Trump, söz konusu vergi reformu ile Amerikan şirketleri üzerindeki vergi yükünün azalacağını ve diğer şirketlerle daha kolay rekabet edebileceklerini söyledi.
  • Orta sınıf üzerindeki vergi yükünün de kalkacağını vurgulayan Trump, şimdiki sistemin yoksul işçiler ve vergi mükellefleri üzerinde de baskı oluşturduğunu söyledi ancak ABD’de bir süredir dile getirilen asgari ücret zammına ilişkin herhangi bir açıklama yapmadı.

 “Amerikalı ürün al, Amerikalıyı istihdam et”

  • Trump, Kongre’den altyapıya 1 trilyon dolar yatırım yapabilmesini öngören yasa taslağını onaylamasını istedi. Trump ayrıca söz konusu altyapı düzenlemesinin “Amerikalı ürün al, Amerikalıyı istihdam et” prensipleri üzerine kurulacağını söyledi.

Terörle mücadele

  • ‘Radikal İslamcı terör’ ile mücadele etmek için yeni adımlar attıklarını açıklayan Trump, Fransa, Belçika ve ABD’de gerçekleşen saldırılara da dikkat çekti. Trump, şöyle konuştu: “Yönetimim geliştirilmiş güvenlik araştırması yöntemleri üzerinde çalışıyor, kısa zaman içinde ülkemizi güvenli tutmak ve bize zarar verebilecek kişileri dışarıda bırakmak için yeni adımlar atacağız.”
  • IŞİD ile mücadele için yeni bir plan geliştirdiklerini söyleyen Trump ayrıca, İran ve İsrail’le ilişkilere de değinerek “İran’ın balistik füze programını destekleyen kurum ve kişilere yeni yaptırımlar uyguladım; İsrail devletiyle sarsılmaz müttefikliğimizin altını çizmiş oldum” dedi
  • Diğer yandan Trump, Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü NATO’ya olan bağlılıklarının sürdüğünü ancak NATO üyelerinin üzerine düşen mali ödemeleri yapması gerektiğinin de altını çizdi.

Obama’nın sağlık reformu

  • Trump, ayrıca Kongre’den kendisinden önceki başkan Obama’nın yürürlüğe soktuğu sağlık sistemi Obamacare’i devreden çıkarmalarını istedi. Trump’ın Obamacare’a ilişkin sözleri sırasında Cumhuriyetçilerin ayağa kalkarak alkışladığı, ancak Demokratların sessiz kaldığı görüldü.
  • Kongre’deki konuşmaya kadın haklarına vurgu yapmak için beyaz giysilerle gelen Demokrat Partili kadınlar ise konuşma sırasında baş parmaklarıyla aşağıyı gösterdiler.

 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.