Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD’de yeni skandal: Adalet Bakanı, Ruslarla ilişkileri konusunda Senato’ya yalan söylemiş

ABD Adalet Bakanı Jeff Sessions’ın ABD başkanlık seçim kampanyası döneminde Rusya’nın Washington Büyükelçisi Sergei Kislyak ile iki defa görüştüğü ortaya çıktı.

Washington Post’a konuşan Adalet Bakanlığı yetkililerinin aktardığı bilgilere göre, Trump’ın kampanyası sırasında senatör olan Sessions, biri Eylül 2016’da, diğeri de aynı yılın yaz aylarında olmak üzere Kislyak ile iki kez görüşmüş.

Trump’ın ilk Ulusal Güvenlik Danışmanı olan Michael Flynn’in istifasına da  Kislyak ile yaptığı görüşmeler neden olmuştu.

Adalet Bakanlığı sözcüsü de Sessions’ın Kislyak ile görüştüğünü teyit etti ve bakanın konuyla ilgili bir açıklamasını paylaştı. Sessions açıklamasında “Herhangi bir Rus yetkiliyle seçim kampanyasına ilişkin görüşmedim. Suçlamaların neyle ilgili olduğuna dair hiçbir fikrim yok” dedi.

Sessions daha önce Ruslarla görüştüğüne dair iddiaları reddetmişti

Sessions, Ocak ayında Adalet Bakanı olarak atanmasının onaylanması için Senato’da yapılan oturum sırasında Rusya ile irtibatı hakkında Minesota Senatörü Al Franken’in sorusuna maruz kalınca hiçbir Rus yetkiliyle irtibat kurmadığı cevabını vermişti.

Sessions’ın Kislyak ile iki kez görüştüğünün ortaya çıkmasının ardından, Temsilciler Meclisi’nin Demokrat lideri Nancy Pelosi, ‘yemin altındayken yalan söyleyen’ bakanın istifa etmesi talebinde bulundu. Pelosi, “Sessions, ülkemizin en üst düzey yasa uygulayıcısı olarak hizmet etmeye uygun değil ve derhal istifa etmeli. Trump’ın Ruslarla olan siyasi, kişisel ve mali bağlantılarını bağımsız ve partiler üstü bir komisyon soruşturmalı” dedi.

Sessions’ın denetimi altında olan ABD Federal Soruşturma Bürosu’nun (FBI) da Rusya’nın ABD seçimlerine müdahale iddiaları hakkında bir soruşturma yürütmesi, Sessions’a soruşturmayı bırakması konusunda taleplerin gelmesine yol açıyor.

Beyaz Saray da Sessions hakkındaki raporları hızlı bir şekilde reddetti ve bunun, Trump’ın Salı günü Kongre huzurunda yaptığı ve ABD kamuoyunda olumlu karşılanan konuşmasını baltalamayı hedefleyen bir kampanya olduğu iddia edildi. CNN’e konuşan bir Beyaz Saray yetkilisi, “bu, partizan Demokratların Trump yönetimine yönelik son saldırısı” dedi.

Soruşturmalar sürüyor

ABD Temsilciler Meclisi’nin İstihbarat Komitesi de, Rusya ile ABD Başkanı Donald Trump’ın kampanyası arasındaki ilişkileri inceleme kararı aldı.

Cumhuriyetçiler şimdiye kadar Demokratların soruşturma talebine isteksiz yaklaşıyordu ancak son gelişmeler ışığında Cumhuriyetçilerin de Rusya bağlarının araştırılmasına daha sıcak baktığı söyleniyor.

Beyaz Saray ve Rusya, söz konusu iddiaları reddederken Senato İstihbarat Komitesi de iddiaları araştıran bir soruşturma yürütüyor. ABD Merkezi Haber Alma Teşkilatı (CIA) ve diğer istihbarat servislerinin verileri, Rusya’nın Trump’ın seçilmesi ve rakibi Hillary Clinton’ın gücünün azalması için ABD seçimlerine müdahale konusunda büyük çaba harcadığı yönünde.

Ancak Trump ve ekibinin bu bağlantılardan ne kadar haberdar olduğu ve haberdarlarsa ne şekilde yanıt verdikleri esas soru işareti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.